Izvor: Beta | Utorak, 07.11.2017.| 14:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Energetska zajednica nezadovoljna sprovođenjem usaglašenih zakona - Srbija mnogo kasni sa reformom tržišta gasa

Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Srbija beleži uglavnom dobar rezultat u uvođenju pravnih tekovina Energetske zajednice (EZ) u svoje zakone, ali je napredak kod sprovođenja skroman, ocenila je EZ u novom izveštaju o implementaciji u članicama te organizacije za 2016-2017.

Kako se navodi, zakon o energetici i usvojeni podzakonski akti predstavljaju u velikoj meri usaglašen zakonski okvir, međutim, sa sprovođenjem se zaostaje, posebno sa razdvajanjem delatnosti operatora prenosnog sistema Elektromreže Srbije (EMS) kod struje i Yugorosgaz transporta i Srbijagasa kod gasa.

Slaba implementacija za posledicu ima veliki broj slučajeva kršenja propisa, ističe se u godišnjem izveštaju Sekretarijata EZ koji predstavlja sveobuhvatni pregled napretka članica u sprovođenju pravnih tekovina Ugovora o Energetskoj zajednici.

Srbija takođe mora da ubrza sprovođenje sporazuma potpisanih sa Kosovom, ocenila je EZ u izveštaju koji se odnosi na period od septembra 2016. do septembra 2017.

Ipak, Srbiju i Crnu Goru EZ je označila kao predvodnike po performansama implementacije u svim oblastima, dok Albanija, na primer, prednjači u sektoru struje, a Ukrajina kod gasa.

U oblasti električne energije Srbija, kako se navodi, mora da završi razdvajanje operatora prenosnog sistema u skladu sa zahtevima Trećeg energetskog paketa.

Istovremeno bi, zbog promene Zakona o ministarstvima Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), trebalo da otvori proceduru sertifikacije za ponovno procenjivanje usklađenosti EMS.

EZ navodi i da EMS nije zatvorio nijedno od dva otvorena pitanja u sferi raspodele regionalnih kapaciteta.

Toj kompaniji prioriteti ostaju pridruživanje platformi za alokaciju kapaciteta i deblokiranje sporazuma elektromreža Srbije i Kosova, EMS i KOSTT, o upravljanju mrežom i sistemom kojim je trebalo da bude rešen dugotrajan spor dva operatora.

Istovremeno je u Srbiji u sektoru gasa iz godine u godinu sve vidljivije da nema nikakvog napretka u reformisanju tržišta tog energenta i promene nacionalnih zakona, upozorava EZ.

U prilog tome govori i sertifikacija Yugorosgaza transporta od AERS uprkos evidentnoj neusklađenosti sa odredbama Trećeg energetskog paketa.

- Sektor gasa u Srbiji opterećen je netransparentnim i nasleđenim ugovorima suprotnim vladavini prava. Veliki udeo Srbijagasa na velikoprodajnom i maloprodajnom tržištu razlog je što ta kompanija opstruiše razdvajanje i pravljenje prostora za nove igrače - ističe se u izveštaju EZ.

U sektoru nafte Srbija je, prema oceni EZ, članica koja je najviše napredovala u unošenju u zakone i sprovođenju pravnih tekovina, a u narednih godinu dana prioritet treba da joj budu usvajanje plana za hitno reagovanje u slučaju prekida isporuka i pravljenje zaliha u skladu sa planovima.

Srbija je, prema ocenama EZ, napredovala i sa sprovođenjem mera iz oblasti obnovljive energije.

Na tom planu Srbija, pored ostalog, treba još da uobliči administrativne procedure, izdavanje dozvola i povezivanje na mrežu, kao i komercijalne ugovore, kako bi obezbedila povoljno okruženje za investitore.

U oblasti energetske efikasnosti Srbiji, ocenjuju u EZ, prioritet treba da budu uvođenje direktive o energetskoj efikasnosti u zakonodavstvo kroz izmene zakona o efikasnoj upotrebi energije ili kroz novi zakon o energetskoj efikasnosti.

Takođe, Srbija na planu borbe protiv klimatskih promena treba da ubrza usvajanje zakona i završi Nacionalnu strategiju za borbu protiv promena klime.

Energetska zajednica je međunarodna organizacija osnovana 2005. u Atini sa ciljem proširenja unutrašnjeg tržišta energije EU na Jugoistočnu Evropu i crnomorski region.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.