Izvor: Novosti | Ponedeljak, 06.11.2017.| 17:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija narednih godina dobija šest novih rudnika - Trenutno 135 odobrenih polja za geološka istraživanja

(Foto: SvedOliver/shutterstock.com)
U Srbiji će u narednih nekoliko godina biti otvoreno čak šest rudnika, rekao je Siniša Tanacković, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku.

- Tokom nekoliko narednih godina, u Srbiji se očekuje otvaranje šest novih rudnika. U blizini Bora će se otvoriti rudnik bakra, kod Loznice litijuma, a kod Zvonačke banje, u rudniku Jerma će se vaditi kameni ugalj - naglasio je Tanacković.

Po njegovim rečima, u zapadnoj Srbiji biće otvoren rudnik železa, kod Bosilegrada olova i cinka, dok će kod Rađeva biti pušten površinski kop za eksploataciju uglja.

- Rudarstvo danas učestvuje sa 1,5% u BDP. A kada se otvori šest rudnika, dohodak od rudarstva biće povećan na 3,5% BDP - podvukao je Tanacković.

U rudarskom i geološkom sektoru u Srbiji radi oko 22.000 radnika, kao i 160 kompanija koje eksploatišu mineralne sirovine na 250 lokacija.

- Najvredniji rudarski resurs Srbije je nalazište litijuma u Jadarskom basenu, kod Loznice. Kada počne eksploatacija tog rudnika, odatle će moći da se dobiju količine litijuma koje bi zadovoljile 10% svetskih, odnosno 90% evropskih potreba za ovim metalom - rekao je Tanacković.

Naglasio je da u Srbiji ima 135 odobrenih polja za geološka istraživanja u potrazi za raznim mineralnim sirovinama, dok ih je još 40 u pripremi za izdavanje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.