NavMenu

Poslodavci traže produženje poreskih podsticaja za novozaposlene

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.11.2017. 15:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aslysun/shutterstock.com)Ilustracija
Krajem decembra 2017. godine ističe rok važenja člana 45. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji je dao mogućnost poslodavcima koji zasnuju radni odnos sa nezaposlenim licima pod određenim uslovima da ostvare pravo na povraćaj dela doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Kako navode iz Unije poslodavaca Srbije, ove poreske olakšice su u velikoj meri uticale na novo zapošljavanje, posebno u mikro, malim i srednjim privrednim društvima. Poslodavci smatraju da su koristi od ove olakšice imali kako oni koji zapošljavaju, tako i oni koji su dobili mogućnost da zasnuju radni odnos. Imajući u vidu ekonomske prilike i tržište na kome posluju, poslodavci imaju velika očekivanja da će se rok za poreske podsticaje za novozaposlena lica produžiti.

Tokom oktobra Uniju poslodavaca Srbije je kontaktiralo 80 kompanija koje su koristile ove podsticaje ili su pokušale da ostvare olakšice. Njihovi komentari se, pre svega, odnose na pozitivne efekte koje ove poreske olakšice imaju na novo zapošljavanje.

- Ukupan broj poslodavaca koji je ostvario pravo na poreske olakšice je 53, a broj novozaposlenih kod ovih poslodavaca je 809, što je ogroman uspeh jer se radi o zapošljavanju lica koja su najmanje šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Ovaj uspeh se može smatrati i većim jer posmatrano prema veličini preduzeća, najveći broj korisnika olakšica je iz mikro, malih i srednjih privrednih društava, čak 86% - navode iz Unije poslodavaca Srbije.

Oni dodaju da bi prestanak važenja ovog poreskog podsticaja imao negativne posledice na novo zapošljavanje, a posebno na zapošljavanje dugoročno nezaposlenih lica. Takođe, poslodavci se pitaju zašto se ne napravi sistem nagrađivanja dobrih poslodavaca.


- Zašto nekome ko revnosno i redovno uplaćuje doprinose ne bi na kraju godine bio odobren poreski kredit od makar 3% do 5% onoga što je tokom godine uplatio - ističe se u saopštenju Unije poslodavaca.

Direktor velike kompanije sa juga Srbije podseća da su poreske olakšice svakako stimulativna mera za zapošljavanje novih lica i veruje da će u nadležnom ministarstvu doneti odluku o produženju roka važenja člana 45. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Tako bi omogućili da privrednici lakše podnesu teret javnih prihoda, bar u prvim mesecima po prijemu novih zaposlenih, a sugeriše i pojednostavljivanje procedure za ostvarivanje ovog prava, dodaje se u saopštenju Unije poslodavaca Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.10.2023.  |  Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

U ovoj banji na dva i po sata vožnje od Beograda noćenje sa doručkom je 15 EUR

Jedna od najposećenijih, ali i najstarijih banja u Srbiji svakako je Niška Banja, gde pristojan smeštaj trenutno može da se nađe po veoma niskoj ceni. Prosečna cena noćenja u apartmanu je 10 EUR po osobi, dok sa doručkom košta 5 EUR više . Od Niša je udaljena svega 9 kilometara, a od Beograda 250, pa je potrebno oko dva i po sata vožnje auto-putem. Banjski turizam je izuzetno razvijen u ovoj južnoj banji, što se vidi i po bogatoj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.