NavMenu

Oštra kontrola uvoza i izvoza uređaja koji sadrže opasni freon - Za neke aparate dovoljna samo potvrda

Izvor: Novosti Ponedeljak, 06.11.2017. 15:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)Ilustracija
Uređaji koji sadrže vrstu freona koji oštećuje ozonski omotač uvoze se i izvoze isključivo uz dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine. Ista institucija za ostale rashladne aparate u kojima se nalazi "bezopasniji" freon daje mišljenje da u zemlju i iz nje mogu bez dozvole.

Uvoznici i izvoznici ne spore pravila, ali se žale što "papir" čekaju danima. Donedavno, prelazak ovakvih aparata preko granice mogao je da odobri jedino ministar. A odskora je za taj posao ovlašćen pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine.

Dozvola je neophodna u slučaju da uređaji sadrže freone iz grupe supstanci koje oštećuju ozonski omotač, najčešće R-22, i za uvoz i izvoz klima-uređaja koji sadrže freone iz grupe fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte, od kojih su najčešće R-407C i R-410A. Za ostale uređaja, kao što su rashladne vitrine, ormani, stolovi, frižideri, mini-barovi, toplotne pumpe i ledomati, nije potrebna dozvola.

- U tom slučaju Ministarstvo izdaje mišljenje da nije potrebna dozvola, koje se prilaže carini - objašnjavaju u Ministarstvu.

Problem je, međutim, što mnoge firme naručuju uređaje na zahtev klijenata i ne mogu da predvide šta će sve naručiti.

- Nije sporno što Ministartsvo sve nadgleda, ta procedura je čak i besplatna - objašnjavaju u jednoj uvozničkoj firmi.

- Problem je u tome što dozvola nikad ne stigne za manje od sedam dana i što moramo da je obezbeđujemo svaki put, bez obzira na to da li smo već uvozili isti model. A klijenti najčešće dolaze sa zahtevima za hitan uvoz...

Može i više isporuka

U skladu s nacionalnim propisima iz oblasti zaštite ozonskog omotača, dozvole za uvoz i izvoz određenih uređaja izdaju se na osnovu zahteva stranke u postupku - kažu u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

- Ukoliko podnosilac zahteva ima jasan plan uvoza ili izvoza može da dostavi spisak svih uređaja od jednog prozvođača s tačnim oznakama, vrstom i količinom rashladnog sredstva. Može da dobije dozvolu koja će važiti za sve navedene uređaje i za više isporuka. Dozvole su ograničene do 31. decembra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.