NavMenu

Kikinda izdvojila 7,5 miliona dinara za projekte ruralnog razvoja

Izvor: RTV Ponedeljak, 06.11.2017. 09:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)Ilustracija
U okviru planiranih mera ruralnog razvoja kikindska lokalna samouprava je za ovu godinu opredelila 12,6 miliona dinara. Na poslednja tri konkursa iz oblasti poljoprivrede, pčelarstva, gastronomije i ekologije odobreni su projekti 27 gradskih i seoskih udruženja, koje će grad sufinansirati sa 7,5 miliona dinara.

- Nama je bitno da udruženja animiramo, da ih u skladu sa konkretnim merama ruralnog razvoja pripremimo za vreme koje dolazi i mogućnosti koje će se sa novim konkursima otvoriti - rekao je Imre Kabok, član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj, prilikom potpisivanja ugovora za sufinansiranje projekata.

Pojedinačni iznos odobrenih sredstava za udruženja poljoprivrednika, pčelara, lovačka udruženja, kreće se od 80 do 120 hiljada dinara.

- Potpisivanjem ugovora naše udruženje imaće na raspolaganju iznos od 115.000 dinara, a kako je i precizirano projektom, taj iznos iskoristićemo za nabavku priključne mašine, tačnije sejačice za sitno seme - kaže Nikola Filipović iz Udruženja Banatska lenija.

Marko Sekulić iz Udruženje pčelara Matica iz Banatskog Velikog Sela, najavio je da će članovi ove asocijacije biti u prilici da za odobreni iznos od 120.000 dinara kupe vrcaljku, kao deo neophodne pčelarske opreme. Zahvaljujući konkursu i odobrenim sredstvima, članovi Udruženja neće morati pojedinačno da izdvajaju neophodna sredstva.


Podršku su dobila i udruženja koja organizuju tradicionalne manifestacije, neguju običaje i tradiciju, kao i gastronomiju severa Banata.

- Ovo je jedan u nizu projekta za koje smo proteklih godina dobili podršku lokalne samouprave. Projekat je usmeren na očuvanje običaja i tradicije slava, tačnije slavskog kolača, trpeze, okupljanja porodice - kaže Dušanka Ugrenović, članica udruženja žena Mokrinčanka iz Mokrina.

U okviru podrške ruralnom razvoju kikindska lokalna samouprava sprovela je nekoliko mera. Između ostalog, deo sredstava je namenjen osiguranju useva, a realizovano je i više mera u oblasti stočarske proizvodnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.