Izvor: Danas | Ponedeljak, 06.11.2017.| 09:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

SKGO izabrala lokalne samouprave za projekat podrške u zaštiti životne sredine

(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Kruševac, Čajetina, Zrenjanin, Novi Bečej, Žitište i Sečanj su lokalne samouprave kojima će, u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza", biti pružena podrška u oblasti zaštite životne sredine - upravljanja otpadom, otpadnim vodama i snabdevanju vodom, rečeno je dnevnom listu Danas u Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO).

Cilj ovog programa je podrška i dalja priprema gradova i opština u Srbiji za pridruživanje EU kroz unapređenje kvaliteta usluga, jačanje dijaloga između ključnih aktera i omogućavanje efikasnije lokalne administracije, u skladu sa principima dobre uprave i rodnom ravnopravnošću, piše Danas.

Ovaj četvorogodišnji program koji finansira Vlada Švedske posredstvom Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju - Sida, realizuje SKGO u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona (SALAR).

Na konkurs, koji je objavljen u decembru 2016, javilo se 17 lokalnih samouprava, a izabrane su one sa najboljim prijavama.

- Paket podrške predstavlja skup aktivnosti prilagođen lokalnim potrebama, kreiran da pomogne izabranim lokalnim samoupravama u rešavanju konkretnog problema ili radi ostvarivanja određenog cilja. Ovi paketi će pomoći lokalnim vlastima u podizanju nivoa efikasnosti rada, unapređenju kapaciteta i obezbeđenju usluga na inovativan, efikasan i održiv način, u skladu sa EU standardima. Program stavlja poseban akcenat na dva međusektorska pitanja: rodnu ravnopravnost i dobru upravu, uključujući transparentnost i borbu protiv korupcije - ukazuje za Danas Miodrag Gluščević, šef odeljenja za komunalna i pitanja urbanizma i životne sredine SKGO.

Kada je reč o Kruševcu, radni tim sastavljen od predstavnika gradske administracije i javnih komunalnih preduzeća Vodovod i Kruševac, odlučio je da prioritet bude zaštita jezera Ćelije, jedinog izvora vodosnabdevanja za 200.000 stanovnika. Trenutno je očekivani životni vek ovog jezera do 2050. godine.

- Dugoročni vek jezera može se obezbediti ako sve zainteresovane strane budu sarađivale. Projekat će obezbediti i usvajanje Regionalnog programa i akcionog plana za zaštitu jezera, poboljšanje kapaciteta zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima i gradskoj administracji koji su direktno uključeni u njegovu zaštitu - objašnjava Gluščević.

Analizom stanja projektnog tima predstavnika Zrenjanina, Novog Bečeja, Žitišta i Sečnja, došlo se do zajedničkog cilja - čiste i dostupne vode za stanovništvo regiona Srednjeg Banata do 2025.

- Projektni tim se odlučio za unapređenje sanitarne zaštite u ruralnim područjima, izgradnju kanalizacije u svim opštinama, ali i da svi budu snabdeveni čistom pijaćom vodom, u skladu sa važećim standardima - objašnjava Gluščević za Danas.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.