NavMenu

Ministarstvo građevine podnelo krivičnu prijavu zbog gline na deonici autoputa Ub-Lajkovac

Izvor: eKapija/Novosti Ponedeljak, 06.11.2017. 15:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: David Tadevosian/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije saopštilo je da će deonica autoputa na Koridoru 11 od Uba do Lajkovca, koja nije bila u saobraćaju, morati da se ponovo radi zbog nekvalitetno izvedenih radova.

Na osnovu izveštaja Puteva Srbije, a po nalogu Koridora Srbije, Saobraćajni institut CIP uradio je analizu dela ove deonice, građene od 2010. do 2014. godine, a koja je pokazala da je u osnovu auto-puta umesto čvrstog materijala ugrađivana glina, što je dovelo do pucanja asfalta na delu autoputa i kosinama.

Prve procene govore da će ovi radovi koštati oko 1,07 milijardi dinara, a nadležnim pravosudnim organima podneta je na postupanje kompletna dokumentacija o izgradnji ove deonice, navodi se u saopštenju.

Dnevni list Novosti, piše da je zbog nepravilnosti Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv 14 odgovornih lica na čelu sa bivšim ministrom Milutinom Mrkonjićem, kao i protiv direktora građevinskih preduzeća PZP Beograd Bore Jelića, AS Putevi Užice Milana Bojovića i Ratomira Todorovića direktora AD Planum. Na spisku osumnjičenih su i inženjeri iz Instituta za puteve, Koridora Srbije i Saobraćajnog instituta CIP, koji su bili angažovani kao nadzorni organ i trebalo je da ukažu na propuste i korišćenje neadekvatnog materijala.

Izgradnja ove deonice započeta je 2010, a završena je 2014. godine. Naručilac posla bilo je tadašnje Ministarstvo saobraćaja, korisnik Koridori Srbije, a izvođači Planum, Putevi Užice i PZP Beograd. U krivičnoj prijavi, u koju su Novosti imale uvid, piše da su radovi sa oko 75 mil EUR plaćeni iz republičkog budžeta, što znači da je direktnu kontrolu nad plaćanjem imalo resorno ministarstvo čiji je tadašnji ministar bio Milutin Mrkonjić.

Trasa Ub-Lajkovac nikada nije puštena u saobraćaj, iako je prva započeta i završena na Koridoru 11. Razlog je što nije povezana ni s jednom drugom deonicom i predaleko je od Ibarske magistrale, da bi se vozila u tom delu mogla preusmeriti na nju. Nalazi se između dve deonice, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Preljina, na kojima rade kineske kompanije i posle čijeg završetka će se kompletirati potez od Obrenovca do Ljiga i nadovezati na postojeći autoput do Preljine.

Putevi Srbije su u aprilu ove godine u izveštaju utvrdili brojna oštećenja na površini kolovoza, konstatovane su pukotine na asfaltu od po tri centimetra, ulegnuća ispred i iza mostova, kao i bele fleke na asfaltnom zastoru na mostovima. Zbog toga je ovo preduzeće tražilo od Koridora da izrade projekat sanacije ove deonice, a Koridori su za to u junu angažovali Saobraćajni institut CIP.

Inženjeri iz CIP-a su utvrdili da pukotine idu kroz ceo asfaltni sloj, kao i da su nastale na dnu slojeva autoputa. Ocenili su i da je glavni uzrok oštećenja sloj drobljenog kamena i nasip od gline koji se nalaze na dubini od 87 do 100 centimetara. To znači da će zbog gline morati da se skine sloj ove debljine i da se uradi ponovo. Utvrđeno je da su razlozi nastanka oštećenja i "slaba zbijenost, povećana vlažnost i smanjena koherentnost materijala".

U elaboratu CIP-a konstatuje se da su svi materijali koji su ugrađeni u osnovu autoputa neodgovorajućeg kvaliteta. Samo posle pregleda deonica autoputa na koje su ukazali Putevi Srbije predloženo je da se sanira 2.620 metara kolovoza, a procenjeno je da bi za to bilo potrebno oko 580 miliona dinara. CIP je predložio sanaciju još 1.995 metara autoputa, a okvirna procena je da bi popravke ukupno koštale 1,069 milijardi dinara.

- Sanacijom je predviđeno skidanje elemenata kolovoza u debljini od jedan do tri metra, na pojedinim mestima kod stubova mostova i do 11 metara, i to ukupno na najmanje 4,5 kilometara autoputa - navodi se u analizi CIP-a.

- Na deonicama gde su niski nasipi i useci trenutno nema oštećenja, ali se sigurno očekuje da bi posle puštanja u saobraćaj i ovde došlo do istih problema zbog korišćenja neodgovorajućeg materijala.

Ova deonica je u garanciji izvođača do 14. decembra, odnosno još mesec i po dana, a deonica je 2015. godine predata Putevima Srbije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.