Izvor: Tanjug | Nedelja, 05.11.2017.| 14:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Završen remont duvaljke u borskoj Fabrici sumporne kiseline

Fabrika sumporne kiseline RTB Bor (Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor)
U RTB Bor je završen remont glavne duvaljke u Fabrici sumporne kiseline.

- Uspešno je završen remont koji se, inače, radi jedanput godišnje. Ovog puta smo remontovali glavnu duvaljku u Fabrici sumporne kiseline. Remont su obavili naši ljudi, majstori uz pomoć instruktora iz Siemens-a - rekao je Tanjugu generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

- Duvaljka je "srce" Sumporne koja "izvuče" i prebaci u fabriku 155.000 kubika sumpor-dioksida na sat, od koga su do pre tri godine dve trećine (100.000 kubika) išle u vazduh i trovale građane, a samo 50.000 kubika "prevođeno" je u sumpornu kiselinu. Sada se sva količina "prevodi" u kiselinu i iz nje u Prahovu dobija veštačko đubrivo.

Prema njegovim rečima, remontom su pripremljena postrojenja za narednih 12 meseci.

Čelni čovek kombinata bakra je dodao da je proizvodnja počela, postrojenje radi izuzetno dobro, punim kapacitetom, znatno bolje nego poslednjih nekoliko dana pre remonta.

Osim duvaljke, remontovani su svi prateći objekti - fleš-peć u Topionici (prezidan je svodni, krovni deo), skruber, "zakrpljeni" svi cevovodi koji su se vremenom istrošili, što je i normalno jer fabrika radi godinu dana, svi pristupni prilazi i odlazni putevi na samom postrojenju, pregledane elektroinstalacije, sve doterano na polazne parametre i spremno za rad naredne godin, prenosi Tanjug.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.