NavMenu

Mere protiv "bahatih" ambasadora - Srbija planira da ubuduće oštro reaguje na kršenja Bečke konvencije

Izvor: Novosti Subota, 04.11.2017. 12:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Provasilich/shutterstock.com)Ilustracija
Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksander Aleksandrovič pozvan je na konsultacije u Kijev, što je usledilo posle zahteva Srbije da ta država "disciplinuje" svog diplomatu posle poslednjih neprimerenih izjava kojima je grubo prekršio diplomatska ovlašćenja i skliznuo na teren mešanja u unutrašnja pitanja naše zemlje.

Prema našim informacijama, vrh srpske diplomatije odlučan je da posle istupa ukrajinskog diplomate, oštro reaguje na kršenja Bečke konvencije. Popustljivost prema emisarima iz inostranstva, pišu Novosti, pogotovo predstavnicima velikih sila, koji malo-malo, neprimerenim izjavama krše pravila dobre diplomatske prakse, biće svedena na minimum. Nedavno su predstavnici Vlade oštro reagovali i na istupanje američkog ambasadora Kajla Skota, koji je kritikovao ministra Aleksandra Vulina da izjavama o generalu Vladimiru Lazareviću ruši imidž Srbije.

Naš nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović slaže se da je krajnje vreme da Srbija i na polju diplomatije pokaže samopoštovanje.

- Ćutanje na ispade ambasadora je loš primer i daje vetar u leđa i drugim diplomatama da krše svoja ovlašćenja. Više je nego očigledno da je ukrajinski ambasador uleteo u unutrašnji politički prostor Srbije i da je preterao dajući ocene o našoj politici. Ukrajinska strana u ovom slučaju treba da se izjasni da li je Aleksandrovič solirao ili delovao u skladu sa instrukcijama iz Kijeva i od tog odgovora treba da zavisi i kontramera koju će sprovesti Beograd.


Aleksandrovič je od srpskog Ministarstva spoljnih poslova dobio "opomenu pred isključenje", nakon što je u više navrata kritikovao politiku i "podučavao" vlasti zemlje domaćina kako da se postave u odnosima prema Rusiji. On je, između ostalog, rekao da Rusija koristi Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu, pišu Novosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.