Izvor: eKapija | Petak, 03.11.2017.| 16:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Veštački vodopad i istorijski tunel biće nove atrakcije u Vrnjačkoj Banji - Završetak uređenja Crkvenog brda do kraja 2019.

Vrnjačka Banja (Foto: TO Vrnjačka banja)
Kako bi privukla što više turista iz zemlje i inostranstva i ponudila im nove atrakcije, Opština Vrnjačka Banja, je tokom ove godine počela uređenje Crkvenog, odnosno Čajkinog brda. Radovima na veštačkom vodopadu nedavno je počela i druga faza realizacije ovog projekta, saznaje eKapija u toj opštini.

Prema rečima pomoćnika predsednika opštine, Milutina Dumanovića, izgradnja druge faze vredeće 14,7 miliona dinara. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odobrilo je 13 miliona, dok je 1,7 miliona obezbeđeno iz opštinskog budžeta.

- Projekat za ovu fazu uređenja Crkvenog brda izradila je opštinska stambena agencija Vrnjačke Banje i kada bude završen vodopad će imati nekoliko slapova i uređen rečni tok - objašnjava Dumanović za eKapiju.

Prema projektu, predviđeno je da radovi traju do 90 dana, a kako kaže naš sagovornik, izvođač radova, firma Jedinstvo iz Sevojna, obećala je da će posao završiti u roku od 30 dana.

Nova faza uređenja Crkvenog brda usledila je po završetku rekonstrukcije Letnjeg amfiteatra Danilo Bata Stojković, koji je nedavno dobilo 1.300 novih sedišta, popločanu pozornicu, osvetljenje... To je, prema rečima našeg sagovornika, bila početna faza sređivanja ovog dela Banje, a kako najavljuje, planirano je da ova pozornica u narednom periodu dobije i krov. Iako za to još nisu obezbeđena sredstva, pa nije poznata tačna dinamika radova, Dumanović najavljuje da bi taj posao trebalo da bude završen do kraja 2018. godine.

Čajkino ili Crkveno brdo nalazi se u centralnom delu Vrnjačke Banje, između Vrnjačke i Lipovačke reke. Brdo je deo vrnjačkog parka, a njegova specifičnost ogleda se u dominantnom položaju u centru banje, kao i u velikom broju arhitektonskih objekata.

U narednoj fazi uređenja ovog dela Banje, koju na godišnjem nivou poseti do 180.000 gostiju, planirano je sređivanje pešačkih staza.

(Foto: scenery2/shutterstock.com)
- Za mesec dana raspisaćemo tender za izbor izvođača radova. Planirano je da sve staze na brdu budu uređene, osvetljene, da dobiju nove klupe, mobiliar, kante... Za to smo obezbedili sredstva od nadležnog ministarstva u iznosu od 25 miliona dinara - objašnjava Dumanović i dodaje da bi svi ti radovi trebalo da budu završeni do 1. maja 2018. godine, odnosno do početka naredne turističke sezone.

Rekonstrukcija i sređivanje čitavog područja Crkvenog brda trebalo bi da bude završena adaptacijom i sanacijom tunela koji se nalazi ispod brda. Prema rečima Dumanovića, reč je o komplikovanom poslu, za koji se izrađuje idejni projekat, a tunel bi trebalo da bude adaptiran do kraja 2019.

Nova turistička atrakcija biće dugačka 130 metara, obogaćena sadržajima iz istorije ovog mesta. Posetioci će tako, nakon rekonstrukcije, imati priliku da zahvaljujući izloženim maketama i predmetima, jasno sagledaju razvoj banje od rimskog perioda, preko turske i nemačke okupacije, do danas. U ovim izložbenim prostorima videće se brojno oružje, topovi, puške, samostreli, oruđa, oklopi, panciri, nemačke i partizanske uniforme, kao i razni predmeti pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja.

Crkveno, odnosno Čajkino brdo proglašeno je za kulturno istorijsku prostornu celinu od velikog značaja i na njemu se nalazi 49 objekata pod pokroviteljstvom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Najveći broj zaštićenih objekata čine vile – ima ih ukupno 39, a potiču iz druge polovine XIX i prve polovine XX veka. Građene su pod uticajem različitih arhitektonskih stilova: narodne arhitekture Pomoravlja, romantizma, neoklasicizma, baroka, secesije...

K.S.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.