NavMenu

Veštački vodopad i istorijski tunel biće nove atrakcije u Vrnjačkoj Banji - Završetak uređenja Crkvenog brda do kraja 2019.

Izvor: eKapija Petak, 03.11.2017. 16:20
Komentari
Podeli
Vrnjačka Banja (Foto: TO Vrnjačka banja)Vrnjačka Banja
Kako bi privukla što više turista iz zemlje i inostranstva i ponudila im nove atrakcije, Opština Vrnjačka Banja, je tokom ove godine počela uređenje Crkvenog, odnosno Čajkinog brda. Radovima na veštačkom vodopadu nedavno je počela i druga faza realizacije ovog projekta, saznaje eKapija u toj opštini.

Prema rečima pomoćnika predsednika opštine, Milutina Dumanovića, izgradnja druge faze vredeće 14,7 miliona dinara. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odobrilo je 13 miliona, dok je 1,7 miliona obezbeđeno iz opštinskog budžeta.

- Projekat za ovu fazu uređenja Crkvenog brda izradila je opštinska stambena agencija Vrnjačke Banje i kada bude završen vodopad će imati nekoliko slapova i uređen rečni tok - objašnjava Dumanović za eKapiju.

Prema projektu, predviđeno je da radovi traju do 90 dana, a kako kaže naš sagovornik, izvođač radova, firma Jedinstvo iz Sevojna, obećala je da će posao završiti u roku od 30 dana.

Nova faza uređenja Crkvenog brda usledila je po završetku rekonstrukcije Letnjeg amfiteatra Danilo Bata Stojković, koji je nedavno dobilo 1.300 novih sedišta, popločanu pozornicu, osvetljenje... To je, prema rečima našeg sagovornika, bila početna faza sređivanja ovog dela Banje, a kako najavljuje, planirano je da ova pozornica u narednom periodu dobije i krov. Iako za to još nisu obezbeđena sredstva, pa nije poznata tačna dinamika radova, Dumanović najavljuje da bi taj posao trebalo da bude završen do kraja 2018. godine.

Čajkino ili Crkveno brdo nalazi se u centralnom delu Vrnjačke Banje, između Vrnjačke i Lipovačke reke. Brdo je deo vrnjačkog parka, a njegova specifičnost ogleda se u dominantnom položaju u centru banje, kao i u velikom broju arhitektonskih objekata.

U narednoj fazi uređenja ovog dela Banje, koju na godišnjem nivou poseti do 180.000 gostiju, planirano je sređivanje pešačkih staza.

(Foto: scenery2/shutterstock.com)
- Za mesec dana raspisaćemo tender za izbor izvođača radova. Planirano je da sve staze na brdu budu uređene, osvetljene, da dobiju nove klupe, mobiliar, kante... Za to smo obezbedili sredstva od nadležnog ministarstva u iznosu od 25 miliona dinara - objašnjava Dumanović i dodaje da bi svi ti radovi trebalo da budu završeni do 1. maja 2018. godine, odnosno do početka naredne turističke sezone.

Rekonstrukcija i sređivanje čitavog područja Crkvenog brda trebalo bi da bude završena adaptacijom i sanacijom tunela koji se nalazi ispod brda. Prema rečima Dumanovića, reč je o komplikovanom poslu, za koji se izrađuje idejni projekat, a tunel bi trebalo da bude adaptiran do kraja 2019.

Nova turistička atrakcija biće dugačka 130 metara, obogaćena sadržajima iz istorije ovog mesta. Posetioci će tako, nakon rekonstrukcije, imati priliku da zahvaljujući izloženim maketama i predmetima, jasno sagledaju razvoj banje od rimskog perioda, preko turske i nemačke okupacije, do danas. U ovim izložbenim prostorima videće se brojno oružje, topovi, puške, samostreli, oruđa, oklopi, panciri, nemačke i partizanske uniforme, kao i razni predmeti pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja.

Crkveno, odnosno Čajkino brdo proglašeno je za kulturno istorijsku prostornu celinu od velikog značaja i na njemu se nalazi 49 objekata pod pokroviteljstvom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Najveći broj zaštićenih objekata čine vile – ima ih ukupno 39, a potiču iz druge polovine XIX i prve polovine XX veka. Građene su pod uticajem različitih arhitektonskih stilova: narodne arhitekture Pomoravlja, romantizma, neoklasicizma, baroka, secesije...

K.S.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.