NavMenu

Kovinska tvrđava pred rekonstrukcijom - Opština planira obimne arheološke radove

Izvor: RTVPancevo Četvrtak, 02.11.2017. 10:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Opština Kovin planira da podnese zahtev Zavodu za zaštitu spomenika kulture za okvirni predračun koliko bi koštalo izvođenje radova na arheološkim iskopavanjima na prostoru kovinske tvrđave i kakva bi bila dinamika izvođenja radova.

- Nakon toga, u saradnji sa višim instancama vlasti, uz podršku Opštine Kovin, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Pokrajinskog sekretarijata i Ministarstva, uradićemo nešto konkretnije po pitanju kompletne rekonstrukcije utvrđenja Stari grad - rekla je Violeta Ocokoljić, članica veća Opštine Kovin zadužena za turizam.

Kovinska tvrđava je srednjovekovno utvrđenje koje je nastalo na periferiji Kovina, na njegovoj južnoj strani. Predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Prošle godine izvršena su elektromagnetna snimanja i snimanja georadarom i urađeno je idejno rešenje marine kako bi ona mogla da izgleda.

- Na osnovu arheoloških iskopavanja iz 1968, 1986. i 2004. godine, imamo podatke da je prvo naselje nastalo u periodu neolita. Postojalo je naselje u neolitu i u bronzanom dobu, a najdominantniji je srednjevekovni sloj, koji je debljine preko četiri metra. Ima nešto malo ostataka iz perioda Austrougarske dominacije, ali već je tada samo utvrđenje zamrlo i srušeno 1739. godine. Jedino što je ostalo od kovinskog utvrđenja i što je vidljivo su ostaci srednjovekovne kule, koja se nalazila u jugozapadnom delu - rekla je Jasna Jovanov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Arheološki lokalitet i ostaci tvrđave Stari grad su deo nekada rimskog, a kasnije srednjovekovnog utvrđenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.