NavMenu

U pogonima IMK 14. oktobar novi vlasnik planira proizvodnju kamiona Tatra i Avia

Izvor: Beta Sreda, 01.11.2017. 12:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Don Pablo/shutterstock.com)Ilustracija
Novi vlasnik Industrije mašina i komponenata 14. oktobar, mogao bi da u pogonima te kruševačke fabrike proizvodi i kamione Tatra i Avia, rečeno je agenciji Beta u tom preduzeću.

Novi vlasnik kruševačke mašinske industrije, preduzeće SCMG 14. oktobar, posluje u okviru Czechoslovak group koja je vlasnik i kompanija Tatra i Aviva.

Direktorka za korporativne i regulatorne poslove u preduzeću SCMG 14. oktobar Aleksandra Janković rekla je agenciji Beta da je plan novog vlasnika da se u 14. oktobru proizvode i ovi kamioni.

- Srbija ima dobre uslove za poslovanje, odnosno potpisane ugovore sa zemljama CEFTA i Rusijom. To znači da krajnji proizvod može da bude jeftiniji, ako se proizvede u Srbiji - kazala je Janković.

Novi vlasnik, kako je rekla, preuzeo je ugovore koje je IMK 14. oktobar imao u namenskoj industriji, a ambicije su da se ugovore novi poslovi u toj oblasti, znatno većeg obima.

- Od obima poslova koje budemo ugovorili zavisi da li ćemo raditi popravku postojećih mašina, koje su u lošem stanju, ili ćemo odmah ići na nabavku novih. Od svega toga potim zavisi i dinamika zapošljavanja u narednim godinama - rekla je Janković.

Ona je potvrdila da je kupovinom fabrike preuzeto 129 zaposlenih angažovanih tokom stečaja, koji ostaju da rade, a plan je da se u narednih nekoliko meseci zaposli još minimum 150 ljudi.


Czechoslovak group je postala vlasnik najvećeg dela nepokretne imovine IMK 14. oktobar na lokaciji u Kruševcu, dok pogoni u Brusu i Ražnju nisu bili deo aranžmana.

Nekadašnji gigant, koji je tokom "zlatnih osamdesetih" zapošljavao 8.500 ljudi, a od početka prošle godine bio u stečaju, prodat je tek iz petog pokušaja. Novi vlasnik je za IMK 14. oktobar ponudio 485 miliona dinara, što je deset puta manje od procenjene vrednosti.

Prema podacima koje je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prosledila agenciji Beta, obaveze 14. oktobra prema razlučnim (hipotekarnim) poveriocima iznose 4,4 milijarde dinara. Oni su od prodate imovine namireni sa 293 miliona dinara (7,64 %), dok će se za preostali nenamireni iznos oni namirivati kao poverioci trećeg reda.

Obaveze prema zaposlenima iz prvog isplatnog reda, koje iznose oko 210 miliona dinara, isplaćene su preko Fonda solidarnosti, dok zaposleni, kao poverioci trećeg isplatnog reda, potražuju još oko milijardu dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.