Izvor: eKapija | Sreda, 01.11.2017.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbiji potrebno 14 mlrd EUR za sprovođenje ekoloških propisa - Obeležena desetogodišnjica Globalnog dogovora

(Foto: xtock/shutterstock.com)
Srbiji će u narednih 20 godina biti potrebno oko 14 mlrd EUR za sprovođenje ekoloških propisa, a najveći deo tih sredstava se odnosi na sektor voda, industrijsko zagađenje i velika ložišta, rekao je potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Zoran Vujović.

- Upravo zato, treba osnažiti kapacitet privrede i snažnije je uključiti u kreiranje zakona dodao je Vujović na konferenciji posvećenoj desetogodišnjici Globalnog dogovora u Srbiji, koju su organizovali Globalni dogovor UN u Srbiji u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i stalnom koordinatorkom UN u Srbiji.

- Vlada Srbije smatra da je rad na implementaciji ciljeva održivog razvoja brži korak ka evropskom putu i ka bržem otvaranju novih poglavlja - ukazala je ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, koja je na čelu radne grupe za sprovodjenje Agende UN o održivom razvoju do 2030.

Kako je navedeno u saopštenju organizatora konferencije, Đukić Dejanović je kazala da posvećenost Agendi 2030 ne treba da se iskazuje samo kroz državnu politiku, već da "ona treba da dođe do običnog čoveka" i dodala da je u skupštini Srbije formirana fokus grupa, kako bi se poslanici upoznali sa ciljevima održivog razvoja i širili ih u razgovorima sa lokalnim zajednicama.

Srbija prati globalni trend izveštavanja o održivom poslovanju, koji u poslednje dve godine uključuje i izveštavanje o ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, ukazala je predsednica Upravnog odbora O Globalnog dogovora u Srbiji iz kompanije KPMG Marijana Pavlović.

- Istraživanja KPMG, koje je obuhvatilo 4.900 preduzeća u 49 zemalja, pokazalo je da dve trećine od 250 najvećih svetskih firmi sada uključuju i nefinansijsko izveštavanje u svoje godišnje finansijske izveštaje - rekla je ona.

Ekološka i socijalna pitanja, kao što su klimatske promene, nestašice vode, ljudska prava, sve više će se smatrati finansijskim, a ne nefinansijskim pitanjem. Od kompanija će se očekivati da u svoje izveštaje uključe i ove teme, kao i rizike i pozitivne efekte koje njihovo poslovanje može imati u kratkoročnom i dugoročnom periodu, obrazložila je predsednica UO Globalnog dogovora u Srbiji.

Srbija je, kada se pridružila inicijativi UN Globalnog dogovora 2007. godine, imala 11 kompanija uključenih u mreži, već 2010. je proglašena za jednu od tri najnaprednije mreže sveta, dok danas broj čak 111 kompanija, istakla je Marijana Pavlović.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji u Srbiji Karla Herši je rekla da 10 godina Globalnog dogovora u Srbiji pokazatelj saradnje izmedju civilnog sektora i Vlade i da pokazuje spremnosti i volju Srbije da se implementira Agenda 2030, dodaje se u saopštenju .
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.