Izvor: Danas | Sreda, 01.11.2017.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Inspekcija rada utvrdila propuste u poslovanju MBA Ratko Mitrović niskogradnja

(Foto: Alison Hancock/shutterstock.com)
Letos su radnici MBA Ratko Mitrović niskogradnja bez plate postavljali asfalt na Slaviji i u Ruzveltovoj ulici u Beogradu na plus 50 stepeni, a novembar su dočekali na tim istim ulicama bez overenih zdravstvenih knjižica i čekajući da im poslodavac uplati platu za septembar i tri zaostale naknade za prevoz, piše Danas.

U poslednja četiri meseca radnici ove kompanije dva puta su štrajkovali. Po jednu platu dobili su svaki put kad bi se odlučili na obustavu rada i kada bi mediji napisali tekst o tome. U to koliko ova kompanija poštuje zakone, a naročito koliko je ažurna u isplati svojih zaposlenih nedavno se uverila i inspekcija rada, koja je Danasu dostavila izveštaj iz redovnog inspekcijskog nadzora od 12. oktobra u kom se ističe kako je MBA Ratko Mitrović niskogradnja "povredila propise" i to u nekoliko slučajeva.

- Poslodavac u celosti nije isplatio zarade zaposlenima za avgust 2017. (isplaćen je deo zaposlenih na gradilištu na Slaviji i u Ruzveltovoj) čime je povređena odredba člana 110. Zakona o radu - navodi se izveštaju inspekcije rada, koji prenosi list Danas.

Inspektori rada utvrdili su i da radnicima ove kompanije poslodavac nije isplatio troškove za prevoz i to za jul, avgust i septembar, kao i da dužina godišnjeg odmora nije utvrđena u skladu sa kolektivnim ugovorom. U izveštaju inspekcije rada od 12. oktobra, navodi se i da poslodavac nije utvrdio elemente osnovne zarade zaposlenih u skladu sa kolektivnim ugovorom.

Poslodavcu, MBA Ratko Mitrović niskogradnji, Inspektorat za rad ostavio je rok od 15 dana da otkloni sve utvrđene nepravilnosti, a Danas nije uspeo da sazna u ovoj kompaniji da li je to i učinjeno.

Radnici na gradilištu, s druge strane, za Danas tvrde da se od tog 12. oktobra gotovo nije ništa promenilo, odnosno da je delu radnika isplaćena zarada za avgust, ali da im se svima duguje septembar, tri naknade za prevoz, kao i da im od septembra nisu overene zdravstvene knjižice. Radnici su se i tada, kao i sada žalili da im poslodavac nije uplatio ni doprinose za penziju, u izvodima iz PIO fonda od 13. septembr vidi se da su poslednji uplaćeni doprinosi odnose na 2014. godinu.

U PIO fondu su, međutim, za Danas rekli da je MBA Ratko Mitrović niskogradnja dostavila prijave M4 o plaćenim doprinosima za zaposlene za 2015. i 2016. godinu.

- Prijava M4 za 2016. godinu je tek primljena, u papirnoj formi, te će se u narednom periodu raditi na proveri unetih podataka i kada budu detaljno iskontrolisani i ovi podaci će biti registrovani u bazi matične evidencije - navode u PIO fondu. Njihova zakonska obaveza je, kako tvrde, da do kraja 2017. iskontrolišu i registruju podatke o doprinosima plaćenim za prošlu godinu. Uplata doprinosa za 2017, kako napominju, može se u ovom trenutku videti samo u Poreskoj upravi.

Međutim, prošlog meseca, na pitanje Danasa da li su bili u kontroli u MBA Ratko Mitrović niskogradnja i da li su utvrdili nepravilnosti i koje, u PU su rekli da su shodno "članu 7. Zakona o poreskom postupku" svi podaci o poreskom obvezniku tajni podatak.

Kako Danas podseća, radnici ove firme, koju je 2011. privatizovao Branko Miljković (vlasnik MBA Miljković) koja radi na rekonstrukciji u Ruzveltovoj i na Slaviji, obustavili su radove najpre 13. jula, a potom i 11. septembra, zbog toga što im poslodavac nije uplatio julsku, deo februarske plate, kao i tri prevoza i doprinose.

Inspekcija rada je, kako je rečeno Danasu u Ministarstvu rada, tokom 2015. bila u kompaniji MBA Ratko Mitrović niskogradnja čak 11 puta, a podneta su i dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca. Zbog neisplaćivanja zarade protiv ove kompanije inspekcija je podnela i jednu prekršajnu prijavu u 2016. U Ministarstvu ističu, da su oni zaduženi da podnose prijave, ali da su sudije te koje izriču kazne u prekršajnom postupku, te da oni nemaju uvida u to šta se desilo sa tim prijavama jer Inspektorat rada o tome nije obavešten, piše list Danas.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE