NavMenu

Ako Priština ne ukine takse na srpsko brašno, moguće i uvođenje kontramera

Izvor: Tanjug Sreda, 01.11.2017. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić pozvao je vlasti u Prištini da povuku taksu na brašno iz Srbije ili će Srbija biti prinuđena da sprovede kontramere.

Priština je na brašno iz Srbije uvela takse od 40 EUR po toni, a Ljajić kaže da je uložen prigovor kosovskim vlastima, CEFTA-i i vlastima u Briselu.

- Kontramere izbegavamo, jer to ne vodi ničemu, ali ako nemate drugi način morate i to da radite - rekao je Ljajić gostujući na RTS-u i dodao da će takse na brašno iz Srbije biti jedna od tema regionalnog skupa koji sutra počinje u Budvi, prenosi Tanjug.

- Nijedna zemlja koja ima manje od 10 miliona stanovnika, ukoliko učešće izvoza u BDP nije minimum 50%, nema šanse da se ekonomski razvija. Sve zemlje koje misle da se učaure i da na ovakav način štite svoje privrednike, pucaju u vlastitu nogu - naglasio je ministar.

On pojašnjava da su već imali sastanak sa vlasnicima najvećih mlinova na Kosovu koji sarađuju sa mlinarima u Vojvodini i sa srpskim udruženjem Žita Srbije, da su upoređene cene i da ne stoji teza prištinskih vlasti da se niskim cenama pokušava pridobiti tržište.


- Cena brašna je od 197 do 205 EUR, za tonu. Rekli smo im da ćemo morati da primenimo kontramere ukoliko se ova odluka ne povuče. Ne možemo da čekamo dva, tri meseca da oni kupe od nas pšenicu, samelju brašno, to brašnio prodaju i onda kažu povlačimo meru - naglasio je Ljajić.

Ministar je dodao da Srbija neće odustati od uklanjanja svih vancarinskih barijera sa zemljama u regionu, da se sa BiH radi jedan model kojim će biti identifikovane sve vancarinske barijere koje postoje i to će biti prezentovano svim zemljama članicama CEFTE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.