Izvor: Tanjug | Utorak, 31.10.2017.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija napredovala do 43. pozicije na Doing Business listi - Svetska banka objavila izveštaj za 2018.

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Srbija je po lakoći poslovanja napredovala za četiri mesta na Doing Business (Duing biznis) listi Svetske banke za 2018. godinu i sa prethodne 47. pozicije popela se na 43. mesto.

- Ukoliko pogledamo Srbiju i uporedimo je sa idealnim poslovnim okruženjem, broj bodova Srbije je porastao sa 72,87 u izveštaju Doing Business 2017, na 73,13 u Doing Business 2018 - rekao je Stephen Ndegwa (Stiven Ndegva), menadžer Svetske banke u Srbiji.

To znači da je Srbija u protekloj godini poboljšala propise u vezi sa poslovanjem u apsolutnom smislu. Kao što na to ukazuju pokazatelji izveštaja Doing Business, smanjuje se razmak koji je deli od zemalja sa najboljim poslovnim okruženjem - naveo je Ndegwa, saopšteno je iz Svetske banke.

Izveštaj Doing Business konstatuje da je Srbija poboljšanjem regulative u 2016/17. godini značajno olakšala osnivanje privrednih subjekata smanjenjem administrativne takse za overu potpisa i povećanjem efikasnosti registra, čime je smanjeno vreme koje je potrebno za registraciju preduzeća.

Kao posledica toga, trošak osnivanja privrednih subjekata je pao sa 6,5% na 2,3% prihoda po glavi stanovnika.

Pored toga, Srbija je poboljšala pouzdanost sistema katastra primenom geografskog informacionog sistema i olakšala je sprovođenje ugovora usvajanjem novog zakona o izvršenju koji proširuje i precizira odgovornosti izvršitelja i nadležnosti sudova tokom izvršnog postupka.

U ovogodišnjem izveštaju Srbija je rangirana na 10. mesto kada je reč o pribavljanju građevinskih dozvola.

- Tokom proteklih 15 godina, Srbija je ostvarila značajan napredak u više oblasti obuhvaćenih izveštajem Doing Business i sprovela ukupno 28 reformi, prvenstveno u oblasti upisa nepokretnosti (šest reformi), osnivanje privrednih subjekata i stečajnog postupka (po pet reformi) - rekao je Thomas Lubek, regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (odeljka Svetske banke; IFC) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

- Broj reformi u Srbiji tokom proteklih 15 godina dobro se kotira u odnosu na svetski prosek po zemlji od 17, i proseka od 28 u zemljama regiona ECA. Kao posledica toga, za osnivanje privrednog subjekta u Srbiji sada je potrebno samo 5,5 dana u odnosu na 56 dana pre 15 godina, što je 3 dana manje od opšteg proseka za privrede OECD-a sa visokim prihodima - izjavio je on.

Kako je dodao, vreme rešavanja privrednih sporova putem lokalnog prvostepenog suda u Srbiji je takođe značajno skraćeno tokom proteklih 15 godina.

- Sada je potrebno 635 dana u odnosu na 1.028 dana 2003. godine - ističe Lubek.

Međutim, Srbija ostvaruje slabije rezultate u oblasti priključenja na elektromrežu, za šta je potrebno 125 dana, što je znatno više u odnosu na opšti prosek od 79 dana u privredama OECD-a sa visokim prihodima, zaključuje se u izveštaju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.