Izvor: Beta | Utorak, 31.10.2017.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prvi konkurs za IPARD sredstva u drugoj nedelji decembra - Za poljomehanizaciju i prerađivačku industriju 40 mil EUR

Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će u drugoj nedelji decembra biti raspisan prvi konkurs za sredstva pretpristupnih fondova Evropske unije za ruralni razvoj (IPARD).

- Prvi konkurs odnosiće se na dodelu sredstava za traktore i mehanizaciju, a u februaru ili martu naredne godine trebalo bi da bude raspisan konkurs za prerađivačku industriju - kazao je Nedimović i dodao da će ukupno na raspolaganju biti 40 mil EUR, od 175 mil EUR koliko je Srbiji omogućeno u prvom ciklusu pomoći iz Evrope.

On je dodao da je Srbija 16. oktobra predala aplikaciju Evropskoj komisiji, čiji će predstavnici doći od 20. do 24. novembra u Beograd u kontrolu, nakon čega bi Srbija trebalo da dobije odobrenje da novac povlači iz fondova.

Nedimović je kazao i da bi u decembru trebalo da počne sa radom Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka, a u februaru ili martu naredne godine i laboratorija za kontrolu kvaliteta hrane.

Govoreći o merama za ublažavanje posledica suše, on je naveo da je do sada primenjeno šest mera koje su bile usmerene na pomoć u jesenjoj setvi ili otkupu poljoprivrednih proizvoda i najavio još mera, poput one koja se odnosi na lakše plaćanje naknade za odvodnjavanje.

Nedimović je kazao da još ne zna kada će biti doneta mera koja se odnosi na pomoć poljoprivrednicima pri nabavci goriva, jer se o tome i dalje razgovara sa ministarstvom finansija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.