NavMenu

Ministarstvo odbrane modernizuje i jurišnike - Orlovi će leteti do 2040.

Izvor: Blic Utorak, 31.10.2017. 09:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: vs.rs)Ilustracija
Sa modernizovanog orla NJ-22 u narednih nekoliko nedelja biće lansirana vođena raketa zemlja-vazduh VRVZ-200, kojom će ovaj jurišnik moći precizno da gađa sa daljine od 8 do 40 km i po mraku u naredne dve decenije.

Tako su u Ministarstvu odbrane potvrdili pisanje Blica da će uz migove 29 biti produžen životni vek i orlovima.

- U dosadašnjoj eksploataciji avioni tipa orao prosečno su naleteli četvrtinu propisanog časovnog veka upotrebe od 3.000 sati. Ispitivanja stanja strukture aviona potvrdila su mogućnost produženja veka upotrebe ovih aviona do 48 godina, to jest orijentaciono do 2040. godine - naglašavaju u Ministarstvu, a prenosi Blic.

Kako kažu, modernizacija orla obuhvata četiri grupe nove opreme.

- Orlovi će imati, između ostalog, novu digitalnu avionsku elektronsku opremu, sistem naoružanja i napadno-navigacijski sistem - princip staklene kabine, inercijalni navigacioni sistem sa sistemom globalnog određivanja pozicije, uređaj digitalne mape, sistem za zapis video-podataka i parametara leta, uređaj za aktivnu protivelektronsku zaštitu i novo vođeno naoružanje za precizna dejstva po ciljevima na zemlji - objašnjavaju u tom ministarstvu.

Sve te novine će povećati sposobnost i efikasnost čuvenog jurišnika.

- Avion će raspolagati preciznijom navigacijom u svim meteo uslovima, danju i noću, i savremenim visokopreciznim naoružanjem sa tržišta i iz domaćeg razvoja. To će znatno smanjiti opterećenje pilota i povećati sposobnost samozaštite i preživljavanja u borbenim akcijama - ističu u Ministarstvu i dodaju da bi sa novom opremom znatno povoljniji bili troškovi održavanja aviona.

Modernizaciju orla radiće pre svega domaći istraživači i proizvođači, pri čemu bi se sa inostranog tržišta nabavljala samo specijalizovana avionika i oprema.

- Razvoj i integracija novog sistema avionike će se realizovati u novim domaćim laboratorijama. Na taj način bi se oformio i istraživačko-razvojni kadar koji bi usluge ovog tipa mogao da pruža i drugim korisnicima - kažu u Ministarstvu.

Inače, Vojska Srbije trenutno raspolaže sa 33 orla, od kojih je 7 dvoseda jurišnika NJ-22, modela na kome se trenutno ispituje modernizacija, piše Blic.

Šta je raketa VRVZ-200?

Najvažnije naoružanje modernizovanog orla biće vođena raketa vazduh-zemlja VRVZ-200 dometa 40 kilometara.

- Opremljena je televizijskom ili termovizijskom glavom za samonavođenje i linkom za prenos slike sa glave rakete do prikazivača u kabini aviona, kao i za prenos komandi upravljanja od operatera do rakete. Oprema za link između aviona i rakete integrisana je u podvesni kontejner koji se nalazi ispod trupa aviona - kažu u Ministarstvu odbrane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.