Izvor: Blic | Ponedeljak, 30.10.2017.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rio Tinto planira otvaranje tri rudnika u Srbiji?

Nalazište Čukaru Peki kod Bora
Multinacionalna kompanija Rio Tinto planira da otvori tri rudnika u Srbiji, saznaje Blic.

Kako piše beogradski list, kanadska kompanija Nevsun koja je objavila preliminarsne rezultate ekonomske studije po kojoj za otvaranje rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora treba uložiti oko 1,5 mlrd USD - nema toliki novac. Kanađani na računu imaju oko 200 mil USD, kako piše Blic, što znači da će ili morati da potraže pomoć banaka za otvaranje rudnika kod Bora ili, što je verovatnije, da nađu strateškog partnera, kako bi taj rudokop bio otvoren 2021. godine, kako je predviđeno. Poznavaoci prilika ističu da ne bi bilo čudno ako bi Nevsunu partner u tom poslu bio baš Rio Tinto, jer te dve kompanije partnerski već imaju licence za istraživanje u nastavku ležišta Čukaru Peki.

Podsetimo, Vlada Srbije i Rio Tinto formirali su nedavno radnu grupu koja će se baviti pripremama za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, u Jadranskom basen. Ova multinacionalna kompanija bi, uz 50 mil EUR, koliko je potrošila na geološka istraživanja, za početak investirala 90 mil EUR.

Rezerve rude u Jadarskom basenu procenjuju se na 136 miliona tona, i kako se pretpostavlja to nalazište krije neverovatnih 10% svetskih rezvervi litijuma - metala koji se proizvodi u najmodernijim tehnologijama - prilikom izrade mobilnih telefona, u medicini... A kanadska geološka kompaija Erin Ventures pronašla je , nedaleko od napuštenog rudnika uglja kod Boljevca na Ibru, u Raškoj, nalazište rude bora, procenjeno na skoro 8 miliona tona. Nezanično, kako piše Blic, ova kompanija sada vodi pregovore sa Rio Tintom oko otvaranja rudnika u toj oblasti, a prve računice govore da bi se pomenuto ležište moglo eksplatisati 20 godina, uz projektovani prihod od 2 mlrd EUR.

Rio Tinto ima rudnike bakra, zlata, uglja, litijuma, bora, uglja i dijamanata na pet kontinenata u kojima radi 200.000 ljudi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.