Izvor: eKapija | Ponedeljak, 30.10.2017.| 09:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Beogradu održan prvi Samit ženskog liderstva

Ilustracija (Foto: sirtravelalo/shutterstock.com)
Nakon završenog prvog Samita ženskog liderstva, koji je održan u organizaciji AFA Asocijacije (Assotiation for Affirmation of Women's Potential and Networking), zaključak je da se umrežavanjem i povezivanjem žena, koje imaju odgovarajuće znanje, iskustvo i motivaciju za pokretanje šireg društvenog dijaloga, postižu promene u društvu.

Na samitu je bilo reči o tome zašto je važno da se stvori odgovarajuća osnova za rodnu ravnopravnost u poslu, životu i pravima žena kao i kako da se radi na afirmaciji žena lidera.

Tema ovogodišnjeg Samita bila je "Digitalizacija i tehnološke inovacije kao šansa za brži razvoj društva i aktivniju ulogu žena". Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je koliko je važno da se žene angažuju u procesu digitalizacije i informaciono-komunikacionih tehnologija, jer tu ih nema dovoljno. U Srbiji će do 2020. godine biti otvoreno 50.000 radnih mesta u informaciono-komunikacionom sektoru i treba pronaći način da se u njemu zaposli što više žena.

Srbija se danas nalazi na putu evropskih integracija što ne znači samo prihvatanje tekovina Evropske unije u oblasti ekonomskih reformi, već i drugih evropskih vrednosti i standarda. Pravo žena na jednak tretman predstavlja iznad svega osnovno ljudsko pravo. Jedan od preduslova za usklađivanje normi jedne zemlje sa standardima Evropske unije je poštovanje ženskih ljudskih prava i uspostavljanje antidiskriminacionih mehanizama.

Na Samitu je govorilo 80 žena, među kojima su bile i žene iz oblasti biznisa, nauke, obrazovanja, administracije, zdravstva, kreativnog preduzetništva, o promenama koje donosi digitalizacija i ubrzani razvoj tehnologija kao i šansama za unapređenje poslovanja i prilagođavanje trendovima. Specijalne gošće su bile Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost, Betsy Nelson, potpredsednica EBRD kao i Rina Bart Tal, predsednica i osnivač Izraelske ženske mreže. Brzina promena i nove tehnologije zahtevaju prilagođavanje i promenu načina poslovanja, a na tu temu su govorili francuski futurista Jean-Christophe Bonis i Jochen Gross Data Analitics direktor u Siemensu, navedeno je u saopštenju organizatora događaja.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.