NavMenu

Srbija do kraja 2017. dobija Nacionalni okvir kvalifikacija - Šifra za svako znanje i diplomu

Izvor: Novosti Ponedeljak, 30.10.2017. 08:47
Komentari
Podeli
(Foto: Valeri Potapova/shutterstock.com)
Diplome stečene u Srbiji i znanje koje sa sobom nose biće prepoznati u Evropi. Znaće se koje kvalifikacije nose određena znanja i šta su tačno na studijama naučili menadžeri, inženjeri, a šta u školama tehničari raznih vrsta. Sve ove novine doneće Nacionalni okvir kvalifikacija u Srbiji (NOKS), koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, a već u novembru počeće javna rasprava o Nacrtu zakona o NOKS.

Svako zvanje dobiće svoju šifru, koja će biti usklađena sa evropskim registrom kvalifikacija.

Ovaj važni dokument najavljuje se već deset godina, ali nikada nije završen do kraja. Vesna Mandić, pomoćnica ministra prosvete, kaže da je Nacrt gotovo završen i da će uvesti red u oblast kvalifikacija.

- "Bolonja" je dovela do toga da imamo više od 2.000 kvalifikacija u visokom obrazovanju, a veliki je i broj srednjoškolskih profila. Poslodavci ne znaju kakva znanja nosi koja diploma. To će sada sve biti definisano - kaže Mandić.

Ona objašnjava da će, po usvajanju zakona, biti formiran savet za NOKS, kao i agencija za kvalifikacije i sektorska veća, koja će izrađivati standarde kvalifikacija, da bi se formirao registar NOKS.

- Rad ovih tela učvrstiće vezu između privrede i obrazovanja. Postoje i zvanja za kojima nema potrebe u praksi, kao i nova zanimanja koja su tražena na tržištu rada ali ih nema u registrima. Mi se nećemo time baviti. To je posao Ministarstva za rad. Naš posao je da definišemo sve srednjoškolske profile, kao i zvanja stečena na visokoškolskim ustanovama koje su akreditovane - kaže Mandić.

Svako zvanje biće opisano, dodaje ona, te poslodavci neće imati dilemu o tome šta neko zna da radi kada ga zaposle.

Pomoć firmama

- Za svaku kvalifikaciju biće objašnjeno šta tačno taj neko treba da zna i koje poslove može da radi. To će mnogo pomoći poslodavcima u izboru kandidata - kaže Mandić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.