NavMenu

Novi Zakon o stanovanju obezbediće precizne podatke o svakoj zgradi

Izvor: Novosti Nedelja, 29.10.2017. 17:57
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Precizni podaci o broju zgrada u Beogradu dosada nisu postojali, pa samim tim nije mogao da se napravi uvid u stanje fasada, protivpožarne zaštite ili gromobrana. Osim što će registracijom stambenih zajednica, koja je obavezna do kraja godine, sve zgrade napokon dobiti upravnike, ovakvom evidencijom biće oformljena i baza podataka o stanju beogradskih višespratnica. A to je korak ka njihovom uređenju.

Pre novog Zakona o stanovanju, zgradama je rukovodio predsednik skupštine stanara, a mnoge ga nisu ni imale. Zna se jedino da je bilo registrovano oko 6.000 skupština stanara, dok je u evidenciji Gradskog stambenog oko 14.000. Zbog takvog javašluka, većina starijih građevina u katastrofalnom je stanju.

Kako objašnjavaju nadležni iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), s obzirom na to da prilikom registracije novoizabrani kućepazitelj popunjava obrazac u kom navodi detaljne informacije o zgradi, doći će se do baze sa preciznim podacima.

- Upravitelji u obrazac upisuju godinu izgradnje, da li zgrada poseduje energetski pasoš, gromobrane, da li postoji sklonište - kažu iz RGZ. - Takođe, upisuje se da li nekretnina ima status zaštite kao kulturno dobro, broj liftova, kao i da li zgrada ima sklonište. Na taj način na jednom mestu će se prikupiti podaci, a nakon toga i moći da pomogne stambenim zajednicama.

Opštine će takođe, upravnicima ali i stanarima pomagati kroz projekte sufinansiranja.

- Mnoge zgrade nemaju protivpožarne aparate, gromobrane, oronule su, a do sada niko o tome nije vodio računa. Sada je važno napomenuti da će se upravnik time baviti, ali čak i ukoliko ga ne izaberu, svi vlasnici posebnih delova su odgovorni. Takođe, opštine će raspisivati projekte za sufinansiranje za održavanje zgrada, na koje će upravnik moći da konkuriše. Zbog toga su profesionalni upravnici u prednosti jer su kroz obuku naučili više o tome - kažu iz RGZ.

Umrežene aplikacije

Svi podaci o stambenim zajednicama biće umreženi, pa zbog toga ne postoji mogućnost zloupotrebe. Tako upravnik neće moći stambenu zajednicu da prijavi na nepostojećoj adresi, jer je aplikacija umrežena sa katastrom nepokretnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.