NavMenu

Još nisu ukinuti penali za prevremeno penzionisanje - Ministarstvo rada bez konkretnih rešenja

Izvor: Politika Nedelja, 29.10.2017. 18:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: I.Vukša)Ilustracija
Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, zatražiće hitan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, kako bi konačno dobio odgovor da li će i kada biti ukinuti penali za prevremeno penzionisanje, budući da je do kraja ove godine trebalo da bude rešen ovaj problem.

– Naš predlog, koji je usvojio Socijalno-ekonomski savet, jeste da se prevremena penzija prima do 65. rođendana, a posle toga puna – bez kazni – kaže Orbović.

On naglašava da je krajnje vreme da se prekine sa kažnjavanjem radnika koji odlaze u prevremenu starosnu penziju, a kojima se zbog toga primanja trajno umanjuju 0,34% za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.

Inače, penzioner koji prima 35.000 dinara mesečno i kome je ostala samo jedna godina do navršenih 65 godina starosti dobijaće mesečno zbog ovih penala 1.428 dinara manje. Onima koji imaju pet i više godine do pune penzije umanjenje će najviše biti do 20,4%.

Da se nikome više ne žuri da ovaj problem reši (osim zaposlenih, penzionera i sindikata) potvrđuje i pisani odgovor Ministarstva rada Politici. U njemu je navedeno da su "izmene zakona u izradi, što znači da još nisu u potpunosti definisana konkretna rešenja. U toku su dodatne konsultacije kako bi bili utvrđeni svi detalji vezani za ove mere, uključujući način sprovođenja i početak primene".

Inače, resorno ministarstvo je od prethodnog premijera Aleksandra Vučića dobilo zadatak da počne pregovore sa MMF-om o ukidanju penala za penzionere još pre godinu i po dana, a bivši ministar rada Aleksandar Vulin je u maju ove godine obećao da će izmena Zakona o PIO biti završena do kraja leta.

Iako smo skoro na pragu zime, rešenja nema, što možda i ne čudi ako se zna, pokazuje računica, da državi svakog meseca po osnovu uvođenja penala ostane 1,7 milijardi dinara koje bi inače isplaćivali da ovih kazni nema. Kada se to pomnoži s 12 meseci, ušteda je oko 20,4 milijarde dinara.

Prema zvaničnim podacima Fonda PIO od oko 1.067.742 starosna penzionera u Srbiji u prevremenu penziju je zaključno s decembrom 2016. otišlo 17.902, a zakonom koji je propisao penale nepravedno su kažnjeni građani koji odlaze u prevremenu starosnu penziju, bez obzira što su im godinama zarade redovno umanjivane na ime poreza i doprinosa.

Orbović potvrđuje da je Ministarstvo rada, oformilo Radnu grupu koja bi radila na pripremi izmena i dopuna Zakona o PIO, ali da im je rad dodatno bio otežan zbog izbora nove vlade i promena u ministarstvima. Sada su se stekli svi uslovi da se prekine trajno kažnjavanje sadašnjih i budućih penzionera.

Pošteđeni penala biće oni koji imaju 45 godina staža. Osim njih, starosna granica se snižava za osiguranike sa beneficiranim stažom osiguranja, pri čemu se tada takođe ne primenjuju penali. Izuzetak su i oni koji imaju beneficirani staž u pojedinim državnim organima (MUP, Vojska, BIA, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija...), koji se penzionišu po posebnim, povoljnijim uslovima u odnosu na druge osiguranike.

Inače, ministar finansija Dušan Vujović je nedavno na Ekonomskom samitu ukazao da ako se menjaju parametri za prevremenu penziju, moraju se menjati parametri celog penzijskog sistema.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.