NavMenu

Nastavljeni radovi na Centralnom prečistaču u Vrbasu - Završetak izgradnje do kraja 2018.

Izvor: RTV Nedelja, 29.10.2017. 18:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mr.water/shutterstock.com)Ilustracija
Vodotok Velikog bačkog kanala, koji u dužini od šest kilometara protiče kroz Vrbas, najveći je ekološki problem u Evropi, a posledica je višedecenijskog ispuštanja neprečišćenih industrijskih i komunalnih otpadnih voda. Uslov da se konačno započne sa čišćenjem kanala je završetak centralnog prečistača otpadnih voda u koji je za proteklih šest godina, koliko već traje izgradnja, Evropska unija uložila više od 16 mil EUR. Ovo je jedan od najkrupnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Predviđeno je da će centralni prečistač sakupljati komunalnu vodu iz domaćinstava koji su priključenih na kanalizacionu mrežu u opštini Vrbas i naseljenim mestima Kula i Crvenka, kao i prečišćavanje industrijskih otpadnih voda. Obaveza industrijskih centara je da otpadne vode iz proizvodnje prethodno tretira u svojim kolektorima.

Još jedan od preduslova da prečistač počne da radi punim kapacitetom je kompletno urađena kanalizaciona mreža. Opština Vrbas aktivno ulaže u svoj kanalizacioni sistem kako bi ublažila uticaj zagađenja Velikog Bačkog kanala, pa je kanalizaciona mreža u Vrbas završena za 90% stanovništva. Dodatni kanalizacioni sistem još uvek čeka da bude izgrađen u mestima Kucura, Zmajevo, Bačko Dobro Polje, Ravno Selo i Savino Selo, gde je urađeno tek 60% kanalizacije.

Trenutno su u toku radovi na tehnološkoj celini za preradu mulja vredni dodatnih 2,7 mil EUR koji bi trebalo da budu gotovi do kraja februara. Paralelno sa radovima u toku je obuka radnika vrbaškog vodovoda i kanalizacije. Slobodan Gaćeša iz nadzora radova kaže da bi uskoro trebalo da dođe do preusmeravanja otpadnih voda iz Vrbasa u predtretman.

- Predtretman je početni deo postrojenja i u njega će se od kraja oktobra ulivati kanalizacija. Ona će tu biti tretirana i biće odstranjene krupne frakcije, da će onda delimično očišćena odlaziti u kanal za prvo vreme. Za mesec dana bi voda trebalo da uđe i u veliki bazen, gde bi se biološki tretirala ta otpadna voda - istakao je Gaćeša.

Sledeće nedelje počinje izgradnja unutrašnjih saobraćajnica na postrojenju, a lokalna samouprava i pokrajinska vlada obezbedile su sredstva za neophodnu gasifikaciju i izgradnju pristupnog puta do prečistača.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac zadovoljan je nastavkom radova na liniji mulja koji su nekoliko godina bili u zastoju.

- Prethodne nedelje smo imali sastanke sa evropskom delegacijom, nadležnim ministarstvom i sekretarijatom. Uspostavili smo dogovor i saradnju i odredili sledeće korake koje treba preduzeti. Najvažnije je da su radovi na liniji mulja nastavljeni i da će do kraja sledeće godine Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda biti gotovo - rekao je Glušac.

Nakon izgradnje Centralnog prečistača, sve otpadne vode iz domaćinstava i industrije iz opštine Vrbas, Kule i Crvenke usmeravaće se ka postrojenju. Na taj način sprečiće se dalje zagađivanje Velikog bačkog kanala i stvoriti mogućnost za čišćenje ovog najzagađenijeg vodotoka u Evropi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.