Izvor: RTV | Petak, 27.10.2017.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pančevo uređuje kišnu kanalizaciju - Moguće i ispravljanje toka Tamiša

Ilustracija (Foto: Menna/shutterstock.com)
Pančevo raspolaže nedovoljnom mrežom kišne kanalizacije, pa su pojedini delovi grada nakon velikih padavina uvek ugroženi od atmosferskih voda. Dodatni problem predstavlja i neuređena obala Tamiša koji protiče tik pored kuća u pančevačkom Gornjem gradu. Zbog svega toga JKP Vodovod i kanalizacija nastoji da uz pomoć Grada nađe dugoročno rešenje za ove probleme.

Svega 40% Pančeva pokriveno je kišnom kanalizacijom, pa su posle jakih pljuskova ili dugotrajnih kiša i podizanja nivoa podzemnih voda ugrožena naselja Strelište, Vojlovica, Gornji grad i Kudeljlarski nasip.

Dodatni problem je to što su građani zatrpali kišne kanale. Uprkos tome JKP Vodovod i kanalizacija nekako uspeva da odbrani grad od poplava.

- Trenutno smo u fazi završetka generalnog plana izgradnje kišne kanalizaciije u gradu. Taj projekat radi Građevinski fakultet, tako da ćemo imati kompletnu sliku situacije u gradu i prvih koraka koje bismo već morali da napravimo - kaže Aleksandar Radulović, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Pančevo.

Srećna okolnost je to što su skoro čitav grad i okolna sela pokriveni fekalnom kanalizacijom, jer kad nema septičkih jama nivo podzemnih voda pada.

- U selima kao što su Jabuka i Kačarevo je vidan uticaj septičkih jama na zemljište oko samih sela koje je zasićeno vodom. Onog momenta kad proradi kanalizacija, nivo podzemih voda će drastično pasti, i ono će moći da prihvati određenu količinu atmosferskih voda, i tek nakon toga počeće da rade kanali - kaže Radulović.

Kuće u Gornjem gradu su uz samu obalu Tamiša, i tokom poplava 2006. i 2008. dvorišta su bila poplavljena, pa su branjena vrećama s peskom.

Postoji stara ideja da se tok Tamiša ispravi i reka tako udalji od ugroženog dela Pančeva, ali to grad bez pomoći republike i pokrajine ne bi mogao da izvede.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.