NavMenu

Pančevo uređuje kišnu kanalizaciju - Moguće i ispravljanje toka Tamiša

Izvor: RTV Petak, 27.10.2017. 12:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Menna/shutterstock.com)Ilustracija
Pančevo raspolaže nedovoljnom mrežom kišne kanalizacije, pa su pojedini delovi grada nakon velikih padavina uvek ugroženi od atmosferskih voda. Dodatni problem predstavlja i neuređena obala Tamiša koji protiče tik pored kuća u pančevačkom Gornjem gradu. Zbog svega toga JKP Vodovod i kanalizacija nastoji da uz pomoć Grada nađe dugoročno rešenje za ove probleme.

Svega 40% Pančeva pokriveno je kišnom kanalizacijom, pa su posle jakih pljuskova ili dugotrajnih kiša i podizanja nivoa podzemnih voda ugrožena naselja Strelište, Vojlovica, Gornji grad i Kudeljlarski nasip.

Dodatni problem je to što su građani zatrpali kišne kanale. Uprkos tome JKP Vodovod i kanalizacija nekako uspeva da odbrani grad od poplava.

- Trenutno smo u fazi završetka generalnog plana izgradnje kišne kanalizaciije u gradu. Taj projekat radi Građevinski fakultet, tako da ćemo imati kompletnu sliku situacije u gradu i prvih koraka koje bismo već morali da napravimo - kaže Aleksandar Radulović, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Pančevo.

Srećna okolnost je to što su skoro čitav grad i okolna sela pokriveni fekalnom kanalizacijom, jer kad nema septičkih jama nivo podzemnih voda pada.

- U selima kao što su Jabuka i Kačarevo je vidan uticaj septičkih jama na zemljište oko samih sela koje je zasićeno vodom. Onog momenta kad proradi kanalizacija, nivo podzemih voda će drastično pasti, i ono će moći da prihvati određenu količinu atmosferskih voda, i tek nakon toga počeće da rade kanali - kaže Radulović.

Kuće u Gornjem gradu su uz samu obalu Tamiša, i tokom poplava 2006. i 2008. dvorišta su bila poplavljena, pa su branjena vrećama s peskom.

Postoji stara ideja da se tok Tamiša ispravi i reka tako udalji od ugroženog dela Pančeva, ali to grad bez pomoći republike i pokrajine ne bi mogao da izvede.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.