NavMenu

Jabuke iz Riđice za celu Evropu - Apple World uložio 15 mil EUR u 140 hektara plantaža

Izvor: RTV Petak, 27.10.2017. 10:14
Komentari
Podeli
Apple World u Riđici kraj Sombora je jedan od najvećih i najsavremenijih proizvođača i isporučilaca visokokvalitetnih jabuka iz Srbije za strano tržište. Pre nekoliko godina počeli su samo sa 20 hektara, dok je danas zasad jabuka na 140 hektara. Sa plantaža jabuka u Riđici svake sezone se isključivo na sofisticirano tržište Evrope, Bliskog Istoka i Rusije izvozi oko 13.000 tona sedam vrsta jabuka.

U ovoj kompaniji kažu da bez uvedenog sistema višestruke zaštite zasada ne bi mogli imati kvalitetan rod, niti bi mogli imati dugoročna planiranja i dobit u ovom ozbiljnom biznisu.

Kako se kvalitetna srpska jabuka sve više traži na stranom tržištu, od iduće sezone plantažu šire za dodatnih 200 hektara.

- Za tržište Rusije izvozimo jabuke crveni i zlatni delišes, ajdared, greni smit... Jednom rečju, Rusi troše sve vrste jabuka koje izvozimo za njih. Evropsko tržište je zahtevnije, ali smo ispunili i ta očekivanja. Da biste imali kvalitetnu jabuku, morate mnogo uložiti i prvenstveno zaštiti budući rod svim tehnikama zaštite zasada koje su dostupne, jer ne možete gledati u nebo i pitati se hoće li biti vremenskih nepogoda - kaže Dušan Milivojević, direktor kompanije Apple World.

Budući da je ove godine smanjen rod, proizvođači jabuka, koji imaju odličnu sezonu, dobili su i veću otkupnu cenu na inostranom tržištu.

- Manjak je robe na tržištu i samim tim, uz povećanje cene do 25%, ova godina će biti mnogo bolja od prethodne. Sa Ruskom Federacijom imamo slobodni trgovinski sporazum, gde nemamo carinu, a to nama izvoznicima daje prednost i konkurentniji smo, a sličan princip je i u poslovanju sa Evropskom unijom - kaže Milivojević.

Kako je ove godine bilo više puta mraza u periodu cvetanja, vlasnici voćnjaka koji nemaju zaštite zasada neće vratiti uložena sredstva. U ovoj kompaniji kažu da su upravo iz tih razloga u sistem protiv mraza uložili oko milion evra, dok je celokupna investicija na plantaži i izgradnji najsavremenije hladnjače iznosila oko 15 mil EUR. U hladnjači se jabuke klasiraju po boji, kvalitetu i težini, nakon čega se pakuju i distribuiraju na strano tržište.

Kako je rod jabuka u Srbiji prepolovljen, ali i smanjen u Evropi, proizvođači jabuke u Riđici kažu da im se upravo zbog vremenskih uslova isplatilo ulaganje u sisteme protivgradne zaštite, sistem za navodnjavanje, ali i onaj koji štiti zasad od mraza. Bez toga, kažu, nema sigurnog roda, ali ni plasmana na inostrano tržište.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.