NavMenu

RGZ kroz novu digitalnu platformu uneo blizu 19 miliona katastarskih parcela

Izvor: RTV Četvrtak, 26.10.2017. 18:04
Komentari
Podeli
(Foto: Lucian Milasan/shutterstock.com)
Kroz projekat "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji", koji se implementira u Republičkom geodetskom zavodu uz podršku Svetske banke, uneto je blizu 19 miliona katastarskih parcela na kojima se nalazi četiri miliona objekata, saopšteno je iz RGZ-a.

Projekat, koji ima za cilj uvođenje reformskih mera u zemljišnoj administraciji i poboljšanje poslovnog okruženja i socio-ekonomskog razvoja, sproveden je u 4.521 katastarskoj opštini.

- Zahvaljujući projektu Svetske banke uveden je digitalni plan u RGZ koji je bio na 74. mestu na Doing Business listi, a očekujemo da ove godine uđemo u prvih 50, kao i da do 2020. budemo među prvih 20 zemalja - navodi se u saopštenju.

Iz RGZ-a navode da vrše testiranje tehničke funkcionalnosti nove digitalne platforme i na taj način pružaju tehničku podršku Zakonu o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka (NIGP) koji je trenutno u skupštinskoj proceduri.

Jedan od setova podataka digitalne platforme su satelitski snimci koji se u skladu sa protokolima i planom testiranja uključuju ili isključuju kako bi se dobila potvrda da nova digitalna platforma može da nosi tako velike setove podataka.


U saopštenju se navodi da satelitski snimci imaju važnu ulogu u praćenju promena na nepokretnostima, u slučaju elementarnih nepogoda i za potrebe odbrane, a mogu se koristiti i za potrebe ozakonjenja - legalizacije.

- Publikovani satelitski snimak dostupan je nadležnim stručnim službama državnih organa i lokalne samouprave, dok građani mogu da imaju uvid u satelitski snimak u službama za katastar nepokretnosti RGZ-a i jedinicama lokalne samouprave koje sprovode postupak ozakonjenja - kažu u RGZ-u.

Snimci su obezbeđeni od kompanije Digital Globe po ceni od 1.030.079 američkih dolara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.