NavMenu

Homeopatsko tržište u Srbiji i dalje nedovoljno razvijeno - Zelena apoteka Davidovac 10 godina izrađuje prirodne lekove

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.10.2017. 15:14
Komentari
Podeli
Nada DavidovacNada Davidovac
Zelena apoteka Davidovac prva je apoteka koja je od Ministarstva zdravlja dobila odobrenje za izradu homeopatskih lekova u Srbiji.

Homeopatske lekove izrađuje već 10 godina, a tokom tog perioda napravljen je veliki broj konstitucionih monokomponentnih lekova, homeopatskih lekova prve pomoći, kombinovanih homeopatskih lekova, homeopatskih krema, tinktura, kao i Šuslerove biohemijske soli i Bahove kapi.

Takođe, apoteka izrađuje širok spektar magistralnih lekova po receptu lekara ili po sopstvenim proskripcijama, kao i veliki broj preparata za negu kože.

Preduzeće je, pod nazivom Zelena apoteka, osnovala 2000. godine Nada Davidovac, a 2006. ono je preregistrovano u zdravstvenu ustanovu. Od ove godine promenili su naziv u Zelena apoteka Davidovac. Danas imaju sedište i dva ogranka u Novom Sadu, a od 2015. posluju i u Beogradu. Apoteka danas ima trinaest zaposlenih, a imaju i online prodaju.

Nada Davidovac u razgovoru za eKapiju otkriva da je apoteka otvorena sa namerom da pacijenatima uz lekove konvencionalne medicine pruži mogućnost da za svoje lečenje izaberu prirodne preparate, koji se tradicionalno koriste.

- Od samog početka, naš cilj je primena konvencionalnih, komplementarnih i alternativnih metoda u cilju unapređenja zdravlja pacijenata. Zbog toga se sve vreme trudimo da za naše pacijente obezbedimo preparate koje koristi zapadna medicina, ali i drugi u svetu široko rasprostranjeni medicinski sistemi, kao što su homeopatija, ajurveda, aromaterapija... Otuda i naziv Zelena apoteka - objašnjava ona.

Davidovac kaže da se za proizvodnju homeopatskih lekova odlučila u isto vreme kada je i otvorila apoteku i shvatila da su "u Srbiji, monokomponentni homeopatski lekovi praktično nedostupni".

- Kao farmaceut, a u isto vreme poštovalac homeopatije, verovala sam da se lekovi mogu praviti i u Srbiji i za mene je to predstavljalo izazov.

Dodaje i da je homeopatsko tržište u Srbiji i dalje nedovoljno razvijeno, a veliki problem je i nedovoljna informisanost.

- O homeopatiji treba edukovati ljude, a to nije lako, i to košta. Mi smo mala država i niko nema interes za to. Od vremena kada sam počela sa izradom homeopatskih lekova, pa sve do danas, mnogo puta sam bila svesna da sam krenula suviše rano. Cilj koji sam postavila izgledao je skoro nemoguć. Ali, vreme teče i stvari se, ipak, polako pomeraju sa mrtve tačke.

Davidovac kaže da se i dalje često javljaju pacijenti koji su čuli za homeopatiju i koji žele da kupe lek za veoma ozbiljna oboljenja. Za lečenje težih oboljenja - kardioloških tegoba, oboljenja endokrinog sistema, kancera... - pacijenti se moraju, navodi, obratiti lekaru za konvencionalnu terapiju i homeopati za konstituciono lečenje (individualni tretman).

Zelena apoteka sarađuje sa zdravstvenim radnicima i terapeutima, kako bi se zajedničkim delovanjem pacijentu obezbedio odgovarajući lek ili medicinsko sredstvo, ili pak napravio specifičan lekoviti preparat. Homeopatske lekove, dodaje ona, izrađuju ručno "od visokokvalitetnih polaznih supstanci, po propisima nemačke homeopatske farmakopeje".

- Za homeopatske lekove kvalitet polazne supstance je od presudnog značaja, pa supstance uvozimo od proizvođača sa najvišim standardima. Veliki problem predstavlja to što u Srbiji ne postoji mogućnost nabavke polaznih sirovina, ambalaže i ostalog potrebnog materijala za izradu, pa je napraviti izbor sredstava na homeopatski nerazvijenom tržištu Srbije veliki izazov - navodi ona.

Polazne supstance koje se koriste za dobijanje homeopatskih lekova su najčešće biljnog, mineralnog i životinjskog porekla. Ove supstance razblažuju se na homeopatski način, a lek koji individualno odgovara konstituciji pacijenta i podstiče ga ka izlečenju, može biti za svakoga drugačiji. Zasad se u homeopatiji za konstituciono lečenje koristi više 6.000 različitih lekova.

Naša sagovornica pojašnjava da postoje i homeopatski lekovi koji pored konstitucionog dejstva imaju primenu i kao lekovi prve pomoći za određene tegobe. Često se koriste i kombinovani homeopatski preparati, koji kod većine pacijenata deluju na određenu indikaciju (nicanje zubića, grčevi kod beba, grip, gušobolja...).

- Homeopatija ima principe koji su potpuno drugačiji od konvencionalne medicine, I to ljude zbunjuje. Kako deluje? Kako samo jedna doza, a ne svakog dana? Kakve su to granulice? Da li mogu da uzmem isti lek kao komšinica kojoj je homeopata odredio lek, a i mene bole leđa kao i nju? Kako objasniti da je lek individualan – odgovara komšinici, a neće biti dobar za gospođu koja pita...

Biti žena u biznisu uvek je teško

Nada Davidovac, inače, jedna je od 24 preduzetnice u konkurenciji za ovogodišnju nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja, koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.

Nakon jedanaest godina radnog staža u Apotekarskoj ustanovi Novi Sad, tri godine na mestu rukovodioca odseka humanih lekova u veleprodaji Vetprom Novi Sad i predavanja farmakognozije učenicima Srednje medicinske škole u Novom Sadu, tokom devedestih dobila je želju da otvori sopstvenu apoteku u kojoj bi, kaže, "mogla da se kreativno izrazi".

- S obzirom na to da sam majka troje dece i da su deca tada bila mala, morala sam sačekati. Prilika se ukazala 2000. godine, deca su stasala, a ja sam otvorila Zelenu apoteku.

Kaže da je "biti žena u biznisu uvek teško". Dodaje da je za žene u biznisu najveći izazov "kako izbalansirati i uskladiti svoje uloge - ulogu majke, supruge, domaćice, ćerke, prijateljice, a uz sve to i ulogu poslovne žene".

- Za uspeh u poslu potrebna je fokusiranost na cilj i posvećenost tom cilju, a uz sve uloge koje žena ima, to nije ni malo lako. Nekada izuzetno važnu odluku za posao treba doneti u trenutku dok negujete bolesno dete - napominje ona.

M. V.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

U planu izgradnja postrojenja za preradu naftne i naftnih derivata u Smederevu i fabrike solarnih panela u Paraćinu

U okviru posete kineskog predsednika Si Đinpinga potpisani su sporazumi kojim će biti unapređena saradnja Srbije i Kine u oblasti energetike, navela je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakavši da okvirni sporazum podrazumeva izgradnju postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata, a da potpisani memorandum predviđa podršku investiciji u fabriku solarnih panela. - Predviđena je izgradnja postrojenja za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.