NavMenu

Završetak regionalne deponije u Subotici do 20. decembra

Izvor: RTV Četvrtak, 26.10.2017. 15:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)Ilustracija
Regionalna deponija Subotica, na kojoj će biti odlagan otpad iz sedam lokalnih samouprava sa severa Bačke i Potisja, imaće sistem za zaštitu zemljišta i podzemnih voda od zagađenja, a biće završena 20. decembra.

Na šest hektara zemljišta između naselja Bikovo i Orom u toku je izgradnja Regionalne deponije koja će služiti za potrebe grada Subotice i opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Kanjiža, Ada i Novi Kneževac, u kojima živi ukupno 260.000 stanovnika.

Kada bude počela da radi, na ovoj Regionalnoj deponiji godišnje će se prikupljati, razvrstavati i prerađivati oko 80.000 tona otpada i to na način koji obezbeđuje zaštitu zemljišta i podzemnih voda od zagađenja.

- Svi projekti koji se tiču regionalnih deponija koje se nazivaju sanitarnim, uključuju izradu izolacionih slojeva u samom telu deponije koji sprečavaju da produkti otpada dođu u kontakt sa zemljištem i podzemnim vodama i na taj način ugroze okolinu, odnosno životnu sredinu tog područja - kaže inženjer arhitekture Jasmina Kozarski, pomoćnik menadžera na projektu Regionalna deponija Subotica.

Izgradnja Regionalne deponije Subotica počela je polovinom 2015. godine. Trebalo je da bude završena krajem januara, ali je rok prolongiran za kraj decembra 2017.

- Mi kao investitori se jako nadamo da će izvođači radova ispoštovati rok za završetak radova, koji je određen za 20. decembar ove godine, i da ćemo, nakon toga, biti u prilici da otpočnemo sa probnim radom. Do sada je veći deo građevinskih radova završen. Preostala je izgradnja unutrašnje saobraćajnice, elektro radovi i fini završni građevinski radovi - kaže Andrea Kikić, direktorka Regionalne deponije.

Izgradnja regionalne deponije koštaće 24 mil EUR, od kojih je 20 mil EUR nepovratnih sredstava obezbeđeno iz IPA fondova. Gradovi i opštine severne Bačke i Potisja učestvuju sa milion evra, a država obezbeđuje sredstva u iznosu od 3,2 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.