Izvor: eKapija | Sreda, 25.10.2017.| 17:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

MATIĆ: Za primenu Zakona o elektronskom dokumentu neophodno izraditi podzakonska akta

Tatjana Matić
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je u sredu, 25. oktobra 2017. godine, da je za primenu novog Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju neophodna izrada podzakonskih dokumenata koji regulišu kvalifikovane usluge od poverenja u elektronskom poslovanju.

Ona je, kako je saopštilo to ministarstvo, na sastanku sa direktorom Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu Vlade Srbije Mihailom Jovanovićem i direktorom deliveri junita za informacione tehnologije i preduzetništvo pri Kabinetu premijera Srbije Nenadom Paunovićem i njegovim saradnicima, razgovarala o potrebi izrade tih podzakonskih akata.

Matić je najavila da će i pre zakonski utvrđenog roka od maksimalno šest meseci biti izrađene Uredba o bližim uslovima za pružanje kvalifikovanih usluga od poverenja i Pravilnik o bližim uslovima koje mora da ispunjava sredstvo za kreiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa i pečata.

- Navedena akta će definisati uslove koje treba da ispune pružaoci kvalifikovane usluge od poverenja, kao i obezbeđivanje poverljivosti podataka, zaštitu od falsifikovanja, neovlašćenog korišćenja i slično, a omogućiće i potpis u klaudu, što će doprineti i unapređenju portala elektronske javne uprave - rekla je Matić.

Ona je dodala da je važno doneti i Pravilnik o bližim uslovima koje moraju da ispunjavaju kvalifikovani elektronski sertifikati.

Za najviše šest meseci trebalo bi da budu usvojeni i uredba o bližem uređenju uslova koje moraju da ispune šeme elektronske identifikacije za određene nivoe pouzdanosti, pravilnik o Registru pružalaca usluga elektronske identifikacije i šema elektronske identifikacije, pravilnik o sadržaju i načinu vođenja Registra kvalifikovanih usluga od poverenja, kao i pravilnik o sadržaju i načinu vođenja Registra kvalifikovanih sredstava za kreiranje elektronskih potpisa i elektronskih pečata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.