NavMenu

U Srbiji pod pšenicom 100.000 hektara više nego 2016.

Izvor: Beta Sreda, 25.10.2017. 17:05
Komentari
Podeli
Jesenja setva biće ove godine nešto bolja od prošlogodišnje, jer će se u Srbiji zasejati oko 600.000 hektara pšenicom, što je 100.000 hektara više nego prošle godine, procenio je stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

On je za Betu rekao da je do srede, 25. oktobra 2017. godine, kada se završava optimalni rok za setvu pšenice, zasejano oko 60% planiranih površina za tu ratarsku kulturu.

- Seljaci su bili u dilemi da li da odustanu od setve pšenice zbog niske cene, ali je ovih dana vrednost počela blago da raste, pa nisu smanjivali površine - rekao je Prostran.

Prema njegovim rečima, rast cene je samo jedan od razloga da ne odustaju od proizvodnje pšenice, a drugi je što prinos te kulture manje podbaci nego rod kukuruza. Prostran je ocenio da se od jesenje setve sa većom izvesnošću može očekivati bolji rod, posebno poslednjih godina kada su smanjene prolećne i letnje padavine i vlaga.

- Proizvođači ne mogu lako da promene setvenu strukturu na svojim njivama jer to podrazumeva dodatna ulaganja, posebno za neke skuplje kulture - rekao je Prostran.


On je poljoprivrednicima preporučio da u jesen seju sve kulture koje mogu da izdrže niske temperature jer je manja mogućnost da rod podbaci nego kod prolećne setve.

- U sušnim godinama neće pomoći ni navodnjavanje ako nema dovoljno stajskog đubriva, a nema ga jer je smanjen stočni fond, pošto se zalivanjem spira humus i zemlja postaje manje kvalitetna i rodna - rekao je Prostran.

Sastav zemljišta bi, prema njegovim rečima, mogao da se popravi i kompleksnim đubrivima, ali je zbog nestašice novca potrošnja sa 1,5 miliona tona pala na 250.000 tona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.