NavMenu

Digitalno povezivanje je ključ industrije 4.0 - Otvorena konferencija Sinergija 17

Izvor: eKapija Sreda, 25.10.2017. 15:50
Komentari
Podeli
Sa otvaranja konferencije Sinergija 17Sa otvaranja konferencije Sinergija 17
Digitalna transformacija centralna je tema i ovogodišnje konferencije Sinergija 17, koja je jutros otvorena u Beogradu. U naredna tri dana, u organizaciji kompanije Microsoft, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa brojnim aspektima četvrte industrijske revolucije i načinima kako digitalizacija može da pomogne industrijama koje nisu bazično vezane za IT da u svojim poslovnim procesima budu efikasnije i produktivnije.

- Digitalna transformacija je već započela u Srbiji, ali nismo na nivou gde možemo i želimo da budemo. U tom procesu neophodna nam je saradnja svih učesnika na tržištu – države, privrede i građana. Posebno važni elementi su i informacije i inovativnost, koje otvaraju prostor za razvoj novih, mladih kompanija, donose agilnost i ideje neophodne za razvoj novih digitalnih veština – rekao je na otvaranju Željko Vujinović, generalni direktor Microsofta u Srbiji.

Ovi elementi, kako je dodao, u službi su razvoja tržišta i novih industrija jer svaki uspešan digitalni servis automatski stvara dodatnu vrednost korisnicima kada je usluga personalizovana. Vujinović je posebno naglasio značaj obrazovanja, odnosno važnost prilagođavanja obrazovnih programa trendovima digitalne transformacije, zbog čega će u okviru ovogodišnje konferencije biti održana i eduSinergija, u saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka.

Treću godinu zaredom, učesnicima se na otvaranju Sinergije obratio i Dragan Tomić, direktor Razvojnog centra Microsofta u Srbiji, čiji SQL tim ove godine obeležava 10 godina rada.

- Od skromnih početaka 2007. godine, kada je bilo manje od deset zaposlenih, došli smo do tima od 100 ljudi i toga da se danas najveći deo SQL servera pravi upravo u Srbiji. Sve ovo ukazuje na to da naša zemlja ima potencijal da u skoroj budućnosti bude zemlja inženjera i tehnologije - rekao je Dragan Tomić.

Specijalni gost na otvaranju bio je i Nikola Božinović – direktor kompanije Frame, koja sopstvenim cloud-proizvodom podržava digitalizaciju korporacija širom sveta. On je podelio iskustva ovog uspešnog startap projekta u koji je investirala i korporacija Microsoft, i govorio o tome kako je srpski tim Frame-a zajedno sa kolegama iz Redmonda kreirao jednostavno rešenje za virtuelizaciju koja uz pomoć cloud platforme osvaja svet.


Tehnički dani Sinergije 17 (25. i 26. oktobra) obuhvatiće više od 70 sesija i izlaganja, a baviće se temama iz oblasti: Business Solutions, Modern Business, Data Platform & Business Intelligence, Developer Platform, Tools & DevOps, Internet of Things, Security & Identity, User eXperience, Mixed Reality & Games, Web & Cloud Apps...

Poseban fokus stavljen je na predavanja koja se odnose na Modern Business segment. Kriptovalute, blockchain tehnologije, beacon tehnologije i cloud rešenja u svakodnevnoj primeni mobilnih aplikacija – samo su neke od dinamičnih prezentacija koje će učesnici imati prilike da vide.

Treći, Biznis dan (27. oktobar), okupiće najrelevantnije sagovornike iz državnih institucija i najuspešnijih kompanija u Srbiji i regionu koji će razgovarati o tome šta donosi četvrta industrijska revolucija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.