NavMenu

Od male zanatske radionice do metaloprerađivačkog preduzeća - Aledjo spreman i za razvoj gotovih proizvoda

Izvor: eKapija Utorak, 24.10.2017. 12:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Beogradsko metaloprerađivačko preduzeće Aledjo, koje izrađuje delove i komponente za procesnu, mernu i vojnu tehniku, nastalo je 2006. godine, od male kovačke i bravarske radionice, osnovane još daleke 1967. Aledjo danas sarađuje sa oko 80 firmi u zemlji i inostranstvu, a ovu firmu vodi Snežana Obradović.

Snežana je po obrazovanju strukovni ekonomista. Pre sadašnje pozicije, radila je u administraciji i knjigovodstvu u nekoliko firmi, a potom otvorila i svoju knjigovodstvenu agenciju.

- Kada je počeo proces privatizacije u kompaniji IHTM CIPRO, dala sam otkaz, jer nisam želela da razmišljam da li sam potrebna budućem vlasniku i da se plašim za svoje radno mesto. Imala sam zanat u rukama i u avgustu 2006. godine otvorila sam svoju knjigovodstvenu agenciju - kaže Snežana Obradović u razgovoru za eKapiju.

- U toj oblasti dostigla sam svoj maksimum, a želela sam da i dalje učim i napredujem. Nisam tip žene koji može po ceo dan da sedi, ubacuje podatke i prati propise. U toj oblasti za mene više nije bilo izazova. Tada aktivno počinjem da razmišljam šta dalje. Moj suprug je imao porodičnu mašinsku radionicu, a ja sam oduvek želela da radimo zajedno. U tom periodu počinjem da ispitujem tržište. Ubrzo uviđam da Srbija ima potrebu za mašinskom obradom, ali to nije ona konvencionalna mašinska obrada, kojom se bavio moj suprug. Naša firma Aledjo 2014. godine menja šifru poslovanja i dobija novu - opšti mašinski poslovi. Ipak, nisam bila sugurna kako će to ići, pa sam i dalje morala da se bavim knjigovodstvom, to mi je bio siguran prihod. Ubrzo uviđam da je knjigovodstvo moja prošlost, a mašinstvo nova oblast u kojoj mogu da se dokazujem - počinje priču o svom preduzetničkom putu naša sagovornica.

Snežana ObradovićSnežana Obradović
Ova beogradska firma bavi se konvencionalnom i CNC obradom metala, odnosno proizvodnjom delova i sklopova za mašinsku industriju, po porudžbini i želji kupaca. Zasada su dobavljači za druge firme, nemaju svoj proizvod, ali, prema rečima naše sagovornice, ozbiljno razmišljaju i o tome.

Aledjo zasad sarađuje sa više od 80 firmi u zemlji i inostranstvu. Za neke, poput kompanija Vlatacom, Visaris, Tipteh, Pretek, Solfins i Patrimons, izrađuju i delove i komponente, kaže naša sagovornica.

- U ovom trenutku imamo šest obradnih centara, a u potrazi smo za još mašina. Pored CNC mašina imamo i konvencionalne mašine - strugove, glodalice, borverk mašinu, dubilicu i sav pomoćni alat - kaže naša sagovornica.

Aledjo, između ostalog, izrađuje delove za transportne sisteme, sisteme prenosa snage, prehrambenu i laboratorijsku opremu, za poljoprivrednu mehanizaciju. Tokom razvoja preduzeća, specijalizovali su se i za posebne oblasti, kao što su delovi za rendgen mašine, delovi za mašine za preradu voća i povrća, za mašine za industrijsku automatizaciju...


Osim Snežane i njenog supruga, u firmi je zaposleno još 10 radnika.

(Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
Kako kaže Snežana, najveći lični izazov joj je rad u potpuno drugoj branši od one u kojoj se školovala, u čemu se odlično snalazi.

Najveći izazovi u poslovanju firme koju vodi su neizbalansiranost tržišta, kao i ciklični poslovi, kaže naša sagovornica.

- Mislim da je to posledica i odraz prilagođavanja novim poslovnim momentima i da nam svima nedostaje bolja organizacija poslovanja, ukoliko želimo da idemo napred. Ono što nam najviše nedostaje je malo veća finansijska podrška, koja bi nam omogućila investiranje u novu i brzu opremu, kako bismo bili konkurentni evropskim proizvođačima - kaže naša sagovornica.

Posvećenost poslu i uspeh Snežanu Obradović kandidovali su za nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja, koju Udruženje poslovnih žena Srbije dodeljuje najuspešnijim privrednicama. U finalu za ovogodišnju nagradu našlo se 24 preduzetnice.

Nagrada je, kaže Snežana, dokaz da je na pravom putu, iako su njen suprug i ona u momentima krize u poslovnju, razmišljali da odustanu i odsele se u Švedsku.

- Razmišljali smo o odlasku, ali to je sada daleko iza nas - zaključuje naša sagovornica.

Katarina Stevanović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.