Izvor: eKapija | Utorak, 24.10.2017.| 12:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od male zanatske radionice do metaloprerađivačkog preduzeća - Aledjo spreman i za razvoj gotovih proizvoda

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Beogradsko metaloprerađivačko preduzeće Aledjo, koje izrađuje delove i komponente za procesnu, mernu i vojnu tehniku, nastalo je 2006. godine, od male kovačke i bravarske radionice, osnovane još daleke 1967. Aledjo danas sarađuje sa oko 80 firmi u zemlji i inostranstvu, a ovu firmu vodi Snežana Obradović.

Snežana je po obrazovanju strukovni ekonomista. Pre sadašnje pozicije, radila je u administraciji i knjigovodstvu u nekoliko firmi, a potom otvorila i svoju knjigovodstvenu agenciju.

- Kada je počeo proces privatizacije u kompaniji IHTM CIPRO, dala sam otkaz, jer nisam želela da razmišljam da li sam potrebna budućem vlasniku i da se plašim za svoje radno mesto. Imala sam zanat u rukama i u avgustu 2006. godine otvorila sam svoju knjigovodstvenu agenciju - kaže Snežana Obradović u razgovoru za eKapiju.

- U toj oblasti dostigla sam svoj maksimum, a želela sam da i dalje učim i napredujem. Nisam tip žene koji može po ceo dan da sedi, ubacuje podatke i prati propise. U toj oblasti za mene više nije bilo izazova. Tada aktivno počinjem da razmišljam šta dalje. Moj suprug je imao porodičnu mašinsku radionicu, a ja sam oduvek želela da radimo zajedno. U tom periodu počinjem da ispitujem tržište. Ubrzo uviđam da Srbija ima potrebu za mašinskom obradom, ali to nije ona konvencionalna mašinska obrada, kojom se bavio moj suprug. Naša firma Aledjo 2014. godine menja šifru poslovanja i dobija novu - opšti mašinski poslovi. Ipak, nisam bila sugurna kako će to ići, pa sam i dalje morala da se bavim knjigovodstvom, to mi je bio siguran prihod. Ubrzo uviđam da je knjigovodstvo moja prošlost, a mašinstvo nova oblast u kojoj mogu da se dokazujem - počinje priču o svom preduzetničkom putu naša sagovornica.

Snežana Obradović
Snežana Obradović
Ova beogradska firma bavi se konvencionalnom i CNC obradom metala, odnosno proizvodnjom delova i sklopova za mašinsku industriju, po porudžbini i želji kupaca. Zasada su dobavljači za druge firme, nemaju svoj proizvod, ali, prema rečima naše sagovornice, ozbiljno razmišljaju i o tome.

Aledjo zasad sarađuje sa više od 80 firmi u zemlji i inostranstvu. Za neke, poput kompanija Vlatacom, Visaris, Tipteh, Pretek, Solfins i Patrimons, izrađuju i delove i komponente, kaže naša sagovornica.

- U ovom trenutku imamo šest obradnih centara, a u potrazi smo za još mašina. Pored CNC mašina imamo i konvencionalne mašine - strugove, glodalice, borverk mašinu, dubilicu i sav pomoćni alat - kaže naša sagovornica.

Aledjo, između ostalog, izrađuje delove za transportne sisteme, sisteme prenosa snage, prehrambenu i laboratorijsku opremu, za poljoprivrednu mehanizaciju. Tokom razvoja preduzeća, specijalizovali su se i za posebne oblasti, kao što su delovi za rendgen mašine, delovi za mašine za preradu voća i povrća, za mašine za industrijsku automatizaciju...

Osim Snežane i njenog supruga, u firmi je zaposleno još 10 radnika.

(Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
Kako kaže Snežana, najveći lični izazov joj je rad u potpuno drugoj branši od one u kojoj se školovala, u čemu se odlično snalazi.

Najveći izazovi u poslovanju firme koju vodi su neizbalansiranost tržišta, kao i ciklični poslovi, kaže naša sagovornica.

- Mislim da je to posledica i odraz prilagođavanja novim poslovnim momentima i da nam svima nedostaje bolja organizacija poslovanja, ukoliko želimo da idemo napred. Ono što nam najviše nedostaje je malo veća finansijska podrška, koja bi nam omogućila investiranje u novu i brzu opremu, kako bismo bili konkurentni evropskim proizvođačima - kaže naša sagovornica.

Posvećenost poslu i uspeh Snežanu Obradović kandidovali su za nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja, koju Udruženje poslovnih žena Srbije dodeljuje najuspešnijim privrednicama. U finalu za ovogodišnju nagradu našlo se 24 preduzetnice.

Nagrada je, kaže Snežana, dokaz da je na pravom putu, iako su njen suprug i ona u momentima krize u poslovnju, razmišljali da odustanu i odsele se u Švedsku.

- Razmišljali smo o odlasku, ali to je sada daleko iza nas - zaključuje naša sagovornica.

Katarina Stevanović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.