Izvor: Beta | Ponedeljak, 23.10.2017.| 10:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sajam knjiga u Beogradu otvoren do 29. oktobra

(Foto: vipman/shutterstock.com)
U Beogradu je u nedelju (22. oktobra 2017. godine) svečano otvoren 62. Međunarodni sajam knjiga.

Svečano otvaranje sajma počelo je programom "Četiri zemlje, jedan jezik" u 18 sati, a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa 1.000 knjiga savremenih autora nemačkog govornog područja.

Austrijski pisac Karl Markus Gaus je na otvaranju kazao da program "Četiri zemlje, jedan jezik" pokazuje da razlike koje postoje između jezika u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Lihtenštajnu nisu velike.

Dodao je da su razlike koje postoje u zvučenju, melodiji i stilu u srpskom, hrvatskom, bošnjačkom i crnogorskom jeziku jesu značajne za književnost, ali mogu biti produbljene politički.

Akademik Miro Vuksanović je kazao da su Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora nekada bile deo jedne zemlje Jugoslavije, i da su književnici u tim zemljama pisali jednim književnim jezikom, koji je danas razvrstan na četiri književnosti, četiri jezika i četiri zemlje.

- Jedan jezik je postao četiri, a u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Lihtenštajnu imamo četiri zemlje sa jednim jezikom - rekao je Vuksanović na svečanom otvaranju.

Ljubiteljima pisane reči će se do 29. oktobra, pod sloganom "Ključ je u knjigama", predstaviti 450 izlagača iz Srbije i inostranstva.

Kroz različite programe Sajam će obeležiti i 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, 125 od rođenja Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog "Gorskog vijenca", 50 godina od izdavanja romana "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa i romana "Derviš i smrt" Meše Selimovića.

Kao i svake godine školski dan je u četvrtak, 26. oktobra, a porodični dani su 23. i 24. oktobra. Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.