NavMenu

Pirotski Tigar razvija balističke panele i zavese - Od otpadnih guma prave i blokove za odbranu od poplava

Izvor: eKapija Ponedeljak, 23.10.2017. 15:51
Komentari
Podeli
Nova namena starih guma (Foto: I.Vukša)Nova namena starih guma
Kompanija Tigar radi na lansiranju novih proizvoda poput gumenih balističkih blokova i balističkih zavesa, a posebno interesantni su blokovi za odbranu od poplave koji će se proizvoditi od otpadnih automobilskih guma, kaže za Pirotske vesti direktor kompanije Tigar a.d. Vladimir Ilić.

Gumeni balistički blokovi, odnosno paneli, su proizvodi od reciklirane gume, dizajnirani tako da zadrže (apsorbuju) metke prilikom vežbi gađanja, spreče rikošet, stvaranje olovne prašine i da utiču na smanjenje buke u streljanama.

Pozicionirani su iza meta i otporni su na kompletan spektar municije lakog naoružanja koji se koristi u vojsci, policiji i civilnom streljaštvu. Razvijeni su sopstvenom tehnologijom i pored navedenih karakteristika i dimenzija specifikacija može da se menja prema zahtevu kupca.

U razvoju je i proizvodni program balističkih zavesa koji se radi u segmentu gumenih folija na bazi prirodnog kaučuka.

Balističke zavese obezbeđuju automatsko začepljenje penetracije metka i efektivno sprečavanje rikošeta, sprečavanje podizanja olovne prašine i olovnih čestica i prigušuju buku.

Osnovna prednost balističkih zavesa je velika fleksibilnost, a pogodne su za spoljašnju upotrebu zbog otpornosti na ozon i UV zrake.

Blokovi za odbranu od poplave, kažu u Tigru, najbolji su način za ponovno korišćenja starih autoguma a ujedno i pomoć u zaštiti životne sredine.

Ovaj proizvod je u odnosu na džakove sa peskom, koji su kod nas trenutno jedini vid odbrane od poplava, daleko efikasniji, lakše se postavlja i demontira, a kada se pohaba vrlo lako se reciklira i od iste gume prave se novi. Može se više puta koristiti za odbranu od poplava u gradovima, na selu ili bilo kom okruženju gde postoji rizik izlivanja vodene mase iz svog korita. Za razliku od tradicionalnih vreća sa peskom, ovaj sistem ne zahteva materijale za punjenje, tako da se blokovi od reciklirane gume mogu brzo raspoređivati koristeći minimalne resurse.

Kada su dalji planovi u pitanju, Vladimir Ilić kaže da su "mogućnosti velike, kako u delu proizvodnje gumene obuće za profesionalnu upotrebu i sportski program, tako i u delu specijalizovanih proizvoda za namensku industriju, saobraćajnu infrastrukturu, autoindustriju i građevinarstvo".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Popunjenost hotela u Beogradu 100% zahvaljujući koncertima grupe Rammstein

Zahvaljujući koncertima grupe Rammstein, koji će biti održani 24. i 25. maja, popunjeni su svi hotelski kapaciteti u Beogradu. Zbog nezapamćenog interesovanja publike i rekordne rasprodaje ulaznica odmah po puštanju u prodaju, zakazan je i drugi koncert, koji će biti održan dan kasnije. Jedino Beograd, od svih gradova regiona, našao se na spisku za evropsku Stadion turneju 2024, u godini kada grupa obeležava 30 godina postojanja. Iz tog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.