Izvor: RTS | Nedelja, 22.10.2017.| 11:47

POPOVIĆ: U 2019. veći budžet za inovacije

Nenad Popović (Foto: mc.rs)
Budžet za inovacije u narednoj godini biće mnogo veći, a u kratkom roku biće predložena dva nova zakona iz oblasti inovacione delatnosti, koji će omogućiti privlačenje stranih investitora i ostanak mladih inženjera u Srbiji, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Ističe da država mnogo radi na planu inovacija, pogotovo na pomoći mladima da osnuju svoje startap kompanije.

Popović kaže da se na konkurs Fonda za inovacionu delatnost prvi put posle mnogo godina prijavilo više od 230 izvanrednih inovacionih rešenja.

- Ta inovaciona rešenja stigla su iz 40 gradova u Srbiji. To je dokaz da u svakom gradu imate ljudi koji se bave inovacijama i koji mogu da postignu dosta i pomognu u tehnološkom razvoju Srbije - naveo je Popović.

Podsetio je da je pre nekoliko nedelja otvoren startap centar u Nišu, a da se trenutno gradi novi tehnološko-inovacioni park u Novom Sadu koji će, kaže, biti primer kako treba da izgledaju ti parkovi u celoj jugoistočnoj Evropi.

- Koristićemo iskustvo iz sveta. Važno je da inovacije budu otvorene, da one nisu koncentrisane samo u Beogradu, već da svako ko se bavi inovacijom može da doprinese - naveo je Popović.

Izgradnja industrijskog tehnološkog i inovacionog parka u Borči je, kaže Popović, projekat od najvećeg značaja za Srbiju i biće najveći projekat u ovom delu Evrope.

- Radi se o 320.000 hektara zemljišta pored Pupinovog mosta, gde bi se gradili industrijski i visoko tehnološki delovi parka u koji bi došle kompanije u svetu prepoznate kao nosioci tehnološkog i inovacionog razvoja - rekao je Popović.

Naveo je da je već više od 40 kompanija zainteresovano da otvori ne samo prozvodnju nego i razvojne centre što je, kaže, od izuzetnog značaja, jer će u njima raditi mladi inženjeri iz Srbije.

- To donosi za Srbiju više od hiljadu novih kompanija koje će se registrovati i proizvoditi i imati svoj naučno-tehnološki razvoj. To je više od 10.000 direktnih radnih mesta, a verovatno i nekoliko desetina hiljada indirektnih radnih mesta -kaže Popović.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.