NavMenu

Pravni status kuće na Dorćolu stopira gradnju muzeja Nikole Tesle u Beogradu

Izvor: Novosti Nedelja, 22.10.2017. 10:53
Komentari
Podeli
Budući izgled muzeja Nikole Tesle (Foto: beograd.rs)Budući izgled muzeja Nikole Tesle
Na putu izgradnje budućeg muzeja Nikole Tesle na Dorćolu isprečila se prizemna kuća, s nerešenim pravnim statusom. Parcelu na kojoj je planirana izgradnja zdanja od oko 30.000 kvadrata više decenija koristi porodica Osmana Seladina i njegovog kuma Adema Zećirija. Dok se ne reši pravni status objekta od 98 kvadrata, ne može da počne planiranje i izgradnja najvećeg naučnoistraživačkog centra na ovim prostorima.

Ozakonjenje prizemne kuće na Dunavskom keju 30 započeto je u Sekretarijatu za legalizaciju. U Opštini Stari grad potvrđuju da kuća nema građevinsku dozvolu i da će biti srušena ako Sekretarijat odbije predmet.

Međutim, slučaj nije nimalo jednostavan. Prizemna kuća je podignuta 1934. godine. U međuvremenu je postala vlasništvo Luke Beograd, odnosno firme Inos-Metali.

- Moj kum Ademi Zećiri, kao radnik firme, dobija kuću na korišćenje, a 1998. je otkupljuje - objašnjava naslednik Seladin, pokazujući dokumentaciju.

Zbrku pravi to što objekat nema građevinsku dozvolu, ne nalazi se u urbanističkim planovima i nema ga na satelitskom snimku. Zato u Opštini Stari grad kažu da će postupati po odlukama Sekretarijata za legalizaciju.

- Mi sada taj objekat ne možemo da rušimo - kaže predsednik Opštine Marko Bastać. - Znamo da je na tom mestu nekad bila stara kuća koju je investitor pre desetak godina hteo da renovira. Nije imao odobrenje za to, ali je ipak preuredio.

Osman Seladin, kao naslednik Adema Zećirija, odlučio je da presavije tabak i tuži Grad Beograd, pa da sud utvrdi čije je kuća vlasništvo. I zašto je objekat, kako tvrdi, volšebno nestao iz urbanističke dokumentacije.

- Pravni tok je jasan. Kuća je dobijena na korišćenje, a kasnije je otkupljena. U starim urbanističkim planovima nedvosmisleno je upisano da se na katastarskoj parceli 5/2 nalazi prizeman objekat. Imam sve papire. Pripadam nacionalnoj manjini i žaliću se do Strazbura - kaže za Novosti Seladin.

Plac od 78 ari na Dorćolu više decenija bio je skladište za ugalj. Na jednom aru se nalaze sporna kuća i okućnica Osmana Seladina, odnosno njegovog kuma Adema Zećirija. Seladin navodi da na osnovu dokumentacije želi da potvrdi vlasništvo, a ako gradu treba prostor za naučni centar, neka ga ekspropriše.

Naučni centar i muzej

Prva električna centrala u Beogradu nalazila se baš na prostoru gde se ukrštaju Dubrovačka ulica i Dunavski kej. Stara centrala je počela da radi 6. oktobra 1893. godine. Zbog simbolike, gradski oci su odlučili da baš ovde izgrade Muzej Nikole Tesle. Osim postavke, na tom mestu biće smešteni biblioteka i naučni kampus za studente i profesore iz celog sveta. Planirano je da se izgradi centar za promociju nauke, mlade talente, informacione tehnologije i genetički inženjering.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.