Izvor: eKapija | Nedelja, 22.10.2017.| 19:38

Izvijena strela pobedničko rešenje za spomenik Zoranu Đinđiću

Prvonagrađeni rad (Foto: beograd.rs)
Izvijena strela koja je u jednom delu nepovratno prekinuta, ali nezaustavljivo leti u visine je skulptura koja je izabrana na međunarodnom konkursu za idejno rešenje spomen-obeležja Zoranu Đinđiću, rečeno je u subotu, 21. oktobra, na konferenciji za novinare u Društvu arhitekata Beograda, prenosi Beoinfo.

Ako nešto može da simbolizuje život Đinđića, naveo je gradski menadžer Goran Vesić, onda je to strela, jer je njegov život bio upravo takav.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je rekao da će paralelno sa izradom skulpture grad početi i uređenje Studentskog trga, na kome će ovaj spomenik i biti postavljen.

Arhitekta Boris Podreka, koji je i predsednik žirija, je rekao da je na konkurs pristiglo 40 radova, te da je dodeljena prva i druga nagrada, a da su umesto treće nagrade, dodeljena četiri otkupa.

- Žiri je konstatovao da su svi radovi visoko kvalitetni, profesionalni i apsolutno odgovaraju kriterijumima. Na Trgu će se nalaziti tri artefakta od kojih će jedan biti memorijal Zoranu Đinđiću. Radi se o memorijalu koji po našim kriterijumima zadovoljava to što smo želeli i šalje jednu jasnu i prepoznatljivu poruku. Prva dva rada su različita, ali su jako bliskog kvaliteta - naglasio je Podreka.

Prvonagrađeno rešenje, kako objašnjava Podreka, ima zvučni efekat, čuje se glas Đinđića koji je isečen na delove, a čuje se i "govor" grada.

Autor prvonagrađene skulpture je Mrđan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Kešelj, arhitekta Petar Sazdanović, istoričar umetnosti Marina Andrić, autor zvučne instalacije je Biljana Srbljanović, uz saradnju sa dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem, piše Beoinfo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.