NavMenu

Čuvanje novca u sefovima banaka sve popularnije - Cene od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara mesečno

Izvor: Dnevnik Nedelja, 22.10.2017. 19:48
Komentari
Podeli
(Foto: Maxx-Studio/shutterstock.com)
Svetski dan štednje, 31. oktobar, kod nas se do pre nekoliko godina lepo obeležavao: banke su davale kamate i do 10%, a jedini problem štediša bio je da li izabrati banku koja kamatu isplaćuje unapred ili mesečno.

Danas je slika znatno drugačija: kamate na oročene uloge u evrima pale su na 1%. Bankari prete da je i to mnogo pa da će ih smanjiti. Zbog toga se mnogi odlučuju da novac drže u sefovima. Te kutije u bankama su zgodne i zbog toga što, sem novca, tu mogu da stanu i dragocenosti koje su u stanovima i kućama često na udaru lopova.

Za razliku od depozita, gde klijent dobija kamatu pa na ulogu zarađuje makar i skromno, iznajmljivanje sefa mora da se plati. Banke su to različito regulisale. Pojedine traže da klijenti imaju otvoren račun kod njih, druge nemaju taj uslov. Sefovi se mogu plaćati mesečno ili godišnje. Cene nekoliko godina nisu menjane, ali su u odnosu na vreme visokih kamata povećane bar trećinu.

U Vojvođanskoj banci klijent može da bira imeđu više veličina sefova. Zavisno od onoga što izabere, cene se kreću do 1.000 do 2.000 dinara na mesečnom nivou, odnosno od 5.000 do 8.500 dinara godišnje. Ova druga opcija se više isplati. Zakup nije uslovljen otvaranjem računa.

Sličnu opciju nudi i AIK banka. U najveće gradu u Vojvodini sef se može zakupiti po 1.000 dinara za tri meseca, odnosno 3.000 dinara za godinu. To je za najmanji sef, zapremine 15 kubika. Onaj najveći od 50 kubika iznajmljuje se na tri meseca po 1.600 dinara, odnosno 5.000 dinara za godinu. Račun nije obavezan, mesta ima, pa ko hoće, može da "parkira" novac i dragocenosti u sef.

Sigurne kutijice ima i OTP banka. Cena iznajmljivanja takođe u Novom Sadu je 395 dinara mesečno. Obavezno se otvara račun i novac se mesečno skida s njega. To je 4.740 dinara na godišnjem nivou.

Banke sefove imaju u većim mestima. U manjim su oni retkost. Ukoliko se odluče za tu opciju, građanima sledi putovanje s torbom punom novca ili drugih dragocnosti, bar kad zakupljuju sef.

U RBV prazni sefovi čekaju kraj stečaja

U novoj i modernoj zgradi Razvojne banke Vojvodine u Novom Sadu ima sefova. Međutim, ta kuća je u stečaju od 2013. godine. Kada je otvoren stačejani postupak, građani koji su tu imali račune preuzeli su novac. Korisnici sefova takođe su morali da ih isprazne. Tako prazni čekaju da se postupak stečaja okonča, pa da ih neki budući vlasnik ponudi u zakup.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.