Izvor: Novosti | Subota, 21.10.2017.| 12:44

I komšije mogu da plate rušenje divlje gradnje - Cene uklanjanja ilegalnih objekata od 10 do 100 EUR po kvadratu

Ilustracija
Ako opština tvrdi da nema finansijskih sredstava za rušenje divlje gradnje, uklanjanje nelegalnog objekta mogu platiti i komšije. Pod uslovom da oni imaju para. U Ministarstvu građevinarstva kažu da je neophodno da postoji rešenje inspekcije da je objekat podignut bez dozvole.

Iako po Zakonu o planiranju i izgradnji rušenje treba da plati i sprovede vlasnik, to često nije slučaj. Grube radove, zato, preuzimaju lokalne samouprave, a novac naknadno potražuju od nelegalnog graditelja. Neretko je, međutim, nedostatak novca opštinama izgovor da dozvole da se objekti kojima su bili udareni samo temelji stave i pod krov i usele.

Slična situacija je i u Ulici Milovana Marinkovića, u beogradskoj opštini Voždovac, gde su inspektori doneli rešenje o rušenju, ali u opštinskom budžetu nisu planirana sredstva. Oko 130 komšija, koji su potpisali peticiju, spremno je čak i da finansijski učestvuje u uklanjanju objekta.

- Problem je što se u ovom slučaju ne zna ko je investitor, jer se on vodi kao N. N. lice. I ako bismo platili rušenje, mi ne bismo imali od koga da tražimo da nam vrati novac - objašnjava Miloje Zečević, prvi komšija. - Ovde je zakon u više navrata prekršen i za to su zaprećene kazne od pet do osam godina zatvora, ali pošto je investitor nepoznat, ispada da ne može biti ni kažnjen.

U resornom ministarstvu napominju da član 171 Zakona o planiranju i izgradnji propisuje da rešenje o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela, obavlja republički, pokrajinski, odnosno organ jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove građevinske inspekcije. On pravi program uklanjanja objekata i odgovara za njegovo izvršenje, a troškovi padaju na teret vlasnika.

- Ukoliko nadležni organ nema potrebna sredstva za izvršenje inspekcijskog rešenja, zainteresovana strana može obezbediti troškove izvršenja do naplate od izvršnog dužnika - objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva. - Na zahtev organa nadležnog za poslove građevinske inspekcije nadležna policijska uprava će, u skladu sa zakonom, pružiti policijsku pomoć radi omogućavanja izvršenja rešenja o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela.

Cenu rušenja diktira vrsta gradnje, pa je tako uklanjanje starih kuća od 10 EUR po kvadratu, dok se kvadrat zgrade i ostalih složenih objekata od armiranog betona uklanja i za 100 EUR.

Niko ne prijavljuje

Praksa je da lokalne samouprave izvođača radova na uklanjanju bespravno izgrađenih objekata biraju na tenderu. U Novom Pazaru na 12 tendera nisu uspeli da angažuju kompaniju koja bi rušila nelegalne objekte. Iako je u pitanju posao vredan osam miliona dinara, nijedno preduzeće koje se bavi ovim poslovima nije želelo da se prijavi. Prema podacima građevinske inspekcije, trenutno se u zaključenom planu za rušenje nalazi stotinak objekata izgrađenih bez dozvole.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.