NavMenu

Spojeni lukovi Žeželjevog mosta - Prelaz preko Dunava otvoren za pešake

Izvor: RTS Nedelja, 22.10.2017. 19:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: goldenjack/shutterstock.com)Ilustracija
Posle 18 godina spojeni su lukovi na novom Žeželjevom mostu preko Dunava u Novom Sadu. Time je realizovan dogovor koji je Ministarstvo građevinarstva napravilo sa kompanijom AZVI sredinom avgusta, kada su i postavljeni precizni rokovi za izvođenje radova. Od nedelje, 22. oktobra, Žeželjev most mogu da prelaze pešaci.

Železnički saobraćaj preko novog mosta biće pušten krajem februara neredne godine, a kasnije i drumski saobraćaj.

Radove na mostu obišli su potpredsednica Vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrizi.

Tom prilikom Zorana Mihajlović je kazala da će taj most u februaru imati železničku prugu kojom će vozovi ići brzinom većom i od 150 kilometara na čas, a da će potom most dobiti i pristupne puteve, što će biti veoma važno za razvoj koridora Srbije.

- Most se nalazi na najvažnijem svetskom projektu Jedan most - jedan put i on je deo tog projekta koji je veoma važan za budućnost Srbije. Što više takvih projekata, što više infrastrukture i mostova jesu baza i uslov da imamo nove investicije i nova radna mesta - navela je potpredsednica Vlade.

Istakla je da se trenutno radi i na modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta kojom će se ići prosečnom brzinom od 200 kilometara na čas.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je ocenio je da će se plodovi rada na Žeželjevom mostu, kao i na drugim infrastrukturalnim radovima na železnicama osetiti tek kada građani budu putovali vozom od Beograda do Novog Sada za manje od 40 minuta.

EU pomaže izgradnju ovog mosta još od prve projektantske faze, za ovaj projekat je do sada dala donaciju u ukupnom iznosu od 34 mil EUR.

- Ovaj most premošćava Dunav, to je važno za Novi Sad, Vojvodinu, ali i za celokupnu Srbiju, jer je on deo Koridora 10 koji je glavni koridor za ovaj deo Evrope, a prestavlja i deo nove transportne politike Srbije koja je segment procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji - ocenio je Sem Fabrizi.

Projekat izgradnje novog Žeželjevog mosta se sastoji iz dva dela, finansira ga Delegacija EU u Srbiji, te Vlada Srbije. Vrednost dosadašnje celokupne investicije iznosi oko 51 mil EUR.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.