NavMenu

Recept za lepotu stiže iz Valjeva - Deta Pharm proizvodi više od 100 preparata u tri kozmetičke linije

Izvor: eKapija Nedelja, 22.10.2017. 19:57
Komentari
Podeli
Valjevski Deta Pharm u svojoj paleti ima više od 100 proizvoda nastalih kao rezultat dugogodišnjeg iskustva, znanja i istraživanja. Preduzeće koje se bavi proizvodnjom dermokozmetičkih i kozmetičkih preparata za negu i zaštitu kože, na tržištu posluje od 2008. godine, a za dug staž i prepoznatljivost proizvoda najzaslužnija je vlasnica Mirjana Urošević. Svoju firmu osnovala je nakon što je radila u privatnoj apoteci koju je nekoliko godina ranije i preuzela od prethodnog vlasnika. Pre svega toga završila je specijalizaciju iz farmaceutske tehnologije i zainteresovala se za proizvodnju kozmetičkih preparata.

- Po završetku studija i pripravničkog staža počela sam da radim u privatnoj apoteci i nakon četiri godine otišla na specijalizaciju. Kako farmaceutska tehnologija ima mnogo dodirnih tačaka i sa proizvodnjom kozmetičkih proizvoda, odatle je potekla i moja ljubav prema poslu kojim se danas bavim. U preduzetništvo sam praktično ušla 2008. godine, osnivanjem firme koja se bavi proizvodnjom dermokozmetičkih proizvoda - kaže u razgovoru za eKapiju Mirjana Urošević, vlasnica Deta Pharma.

Ona ističe da su finansijska ulaganja u samom početku bila relativno mala, ali su kasnije postojale stalne investicije u opremu i repromaterijal. Na startu poslovanja koristila je i bankarske kredite za tu namenu, da bi nakon određenog perioda sve počela da finansira iz sopstvenih sredstava.

- Od 2014. godine implementirali smo i počeli da primenjujemo sistem Dobre proizvođačke prakse (GMP), usaglašen sa zahtevima međunarodnog propisa EudraLex Volume IV, i za to smo, kao i za sertifikaciju, dobili bespovratna sredstva Fonda za razvoj kao podsticaj razvoju malih i srednjih preduzeća - navodi Mirjana, čiji su preduzetnički duh prepoznale i članice Udruženja poslovnih žena Srbije, pa se tako našla među 24 kandidatkinje za ovogodišnju nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja.

Dugogodišnje iskustvo i savremena stručna dostignuća

Deta Pharm danas ima petoro zaposlenih.

Mirjana UroševićMirjana Urošević
- Naš osnovni princip je proizvodnja kvalitetnih, efikasnih i bezbednih preparata. Zbog toga koristimo najkvalitetnije sirovine poznatih proizvođača, kako naših, tako i svetskih. Istovremeno, kontinuirano radimo na stručnom usavršavanju svojih kadrova i na unapređenju kvaliteta proizvodnje - objašnjava sagovornica eKapije, uz napomenu da se Deta Pharm trudi da bude prepoznatljiv po proizvodima, da stekne poverenje i zadovolji potrebe kako krajnjih potrošača, tako i poslovnih partnera.

Preparati valjevske kompanije koriste se za negu kože, kao i za tretman kože sa posebnim potrebama i problemima, kao što su akne, celulit, seboreja, iritacije, hiperpigmentacije... Proizvodi su svrstani u tri linije - Hiper, Biola i Biola moderna - na čijem razvoju svakodnevno rade.

- Hiper linija se sastoji od šest preparata namenjenih zaštiti i nezi kože sa posebnim potrebama. Sadrži visoke (hiper) koncentracije aktivnih materija, što je čini veoma efikasnom u tretmanu različitih problema. U ovoj liniji se nalazi naš najprodavaniji proizvod po kom smo prepoznatljivi, a to je Hiper Hamagel za koji smo dobili i priznanje Qudal – Quality medal sa 5 zvezdica za 2016/2017. Ovaj preparat proglašen je za proizvod "broj 1" za ublažavanje simptoma posle uboda insekata, prema istraživanju koje je sprovela švajcarska organizacija ICERTIAS - ponosno ističe Mirjana Urošević.

U drugoj liniji - Biola nalazi se više od 40 proizvoda baziranih uglavnom na prirodnim sirovinama koji se koriste prvenstveno za negu i usporavanje starenja kože, dok je linija Biola moderna zasnovana na upotrebi sastojaka koji su stvoreni visokotehnološkim procesima i potvrđeni mnogobrojnim studijama.

Svoje proizvode Deta Pharm najvećim delom plasira preko veletrgovina koje snabdevaju apoteke, dok se manji deo može naći u prodavnicama robe široke potrošnje i parfimerijama. Odnedavno imaju i web shop koji se još razvija i za koji naša sagovornica očekuje da će doprineti još boljoj prodaji.

- Najbrojniji korisnici naših proizvoda iz Biola linije su žene, a kada je reč o proizvodima iz Hiper linije, koji su inače najpoznatiji na tržištu, zastupljenost oba pola i svih generacija je podjednaka - kaže naša sagovornica.


U planu novi preparati i agresivniji marketing

Mirjana Urošević podseća da joj je jedan od prvih izazova u poslovanju, koji je ranije bio još izraženiji nego danas, bila upravo činjenica da je žena. Prema njenim rečima, u okruženjima gde vladaju predrasude i stereotipi da su muškarci podobniji za vođenje poslova, kao i tradicija po kojoj je ženama predodređeno da vode računa o deci i kući, preduzetnice moraju više da se bore za svoje mesto i da potroše više vremena i truda da bi dokazale svoju vrednost.

- Biti žena domaćica i poslovna žena svakako se međusobno ne isključuje, ali zahteva veoma dobro planiranje i organizaciju, brzo prilagođavanje nastalim situacijama i kompromise. Inače, smatram da je svaki izazov dobar i da donosi određenu korist - nekada finansijsku, a ponekad iskustvo koje možda skupo platite, ali ga već na sledećem koraku dobro iskoristite. Moja poruka mladima, koji tek počinju poslovnu karijeru, je da nikada ne treba odustajati, već se upustiti u izazov i uraditi posao na najbolji mogući način - ističe vlasnica Deta Pharma.

Tržište u Srbiji ocenjuje kao nestabilno jer se može desiti da "preko noći" dođe do promene menadžmenta ili vlasničke strukture pojedinih kompanija, što može direktno uticati na poslovne partnere. Zato preporučuje oprez kada je reč o plasmanu proizvoda. Osim toga, teškoću za male proizvođače predstavlja i veoma komplikovana i skupa procedura ulaska u velike trgovinske lance.

- Što se tiče konkurencije, mislim da je zdrava konkurencija na slobodnom tržištu dobra i da povoljno utiče na kvalitet proizvoda, bolju cenu i ponudu, kao i na veću produktivnost. Zato se svi zajedno moramo boriti da očuvamo zdravu, a sprečimo nelojalnu konkurenciju.

U narednom periodu Deta Pharm će nastaviti da prati svoju viziju, a to je da stvara prepoznatljive proizvode, da ide u korak s vremenom i da kreira nove preparate koji će odgovoriti potrebama tržišta i korisnika. Mirjana napominje da svakako predstoji i više aktivnosti na polju marketinga.

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.