Izvor: eKapija | Petak, 20.10.2017.| 11:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zemljama regiona nedostaje radna snaga

Ilustracija (Foto: aslysun/shutterstock.com)
Stopa nezaposlenosti u Srbiji smanjena je u poslednje dve godine sa 17,7% na 15,3% i, prema prognozi, do kraja 2017. godine očekuje se dalji pad.

U zemljama regiona - Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj, zabeležen je manjak radne snage, objavio je KPMG u publikaciji koja se bavi godišnjim pregledom finansiranja nekretnina u Evropi sa strane bankarskog sektora.

U Mađarskoj je nezaposlenost pala na istorijski minimum od 5,1% u 2016. godini, što je peti najniži nivo u EU i očekuje se dalji pad na 4,4% u 2017. godini. Slično kao i u drugim zemljama Centralne i Istočne Evrope, Mađarska se bori sa nedostatkom radne snage zbog emigracije u Zapadnu Evropu i to doprinosi povećanju zarada i pravi teškoće kompanijama da nađu adekvatno osoblje.

U Bugarskoj je stopa nezaposlenosti smanjena sa 10,1% u 2015. na 7,9% u 2017. godini i postaje sve teže naći radnike sa odgovarajućim veštinama pa je vlada u Sofiji napravila sporazume sa Ukrajinom i Moldavijom o angažovanju inostranih radnika.

Nezaposlenost u Rumuniji je prošle godine iznosila 5,9% i očekuje se da ove godine padne na 5,3%.

U Hrvatskoj je zabeleženo smanjenje zaposlenosti i očekuje se da dostigne 14,2% u 2017. godini. Međutim, pad nezaposlenosti je uglavnom posledica emigracije i smanjenja radne snage, a ne rasta zaposlenosti, ocenjuje KPMG u publikaciji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.