NavMenu

Najprofitabilniji NIS, najveći gubitaš Srbijagas - APR objavio liste STO NAJ privrednih društava

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.10.2017. 15:36
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Najveća kompanija u 2016. godini je Elektroprivreda Srbije, najprofitabilnija je NIS, a sa najvećim ukupnim gubitkom je Srbijagas, podaci su Agencije za privredne registre. Ova agencija objavila je saopštenje STO NAJ privrednih društava u Republici Srbiji u 2016. godini, u okviru koga su liste sačinjene polazeći od vrednosti osnovnih finansijskih performansi, koje su privredna društva iskazala u redovnim godišnjim finansijskim izveštajima za 2016. godinu.

STO NAJ privrednih društava utvrđeno je na osnovu analize i rangiranja podataka za 97.430 privrednih društava sa aspekta uspešnosti poslovanja – prema poslovnim prihodima i neto dobitku, zatim sa aspekta finansijskih kapaciteta – prema poslovnoj imovini i kapitalu, kao i sa aspekta gubitaka – prema neto gubitku i ukupnom gubitku, saopštio je APR.

Kako je navedeno u saopštenju, listu najprofitabilnijih privrednih društava u 2016. godini predvodi naftna kompanija NIS AD Novi Sad, koja je u prethodnoj godini bila na drugom mestu. Neto dobitak te kompanije iznosi 16,1 milijardi dinara i skoro je na nivou prošlogodišnjeg, a on čini 3% neto dobitka cele domaće privrede. Pored visoke profitabilnosti, kompanija se izdvaja i prema visini realizovanih poslovnih prihoda (177,9 mlrd dinara), iako su oni, s obzirom na nepovoljna kretanja na tržištu energenata, manji za 11% u odnosu na prethodnu godinu. Na listi privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima NIS zauzma drugo mesto, a kako raspolaže značajnim iznosom poslovne imovine i kapitala (386,7 mlrd dinara i 215,2 mlrd dinara) visoko je plasiran i na listama privrednih društava sa najvećom poslovnom imovinom i kapitalom (treće i četvrto mesto), dodaje se.

Odmah iza NIS-a na drugom mestu je Telekom, a slede Telenor, EPS i Beogradske elektrane.

Na listi najvećih kompanija na prvom mestu je EPS, a ta firma, osim što je ostvarila najveće poslovne prihode u zemlji, ima najveću poslovnu imovinu, najveći kapital i najveći broj zaposlenih.

Po poslovnim prihodima na drugom mestu je NIS, a visoko su rangirani i Fiat automobili Srbija, Mercator S, i Telekom.

Sa najvećim neto gubitkom u 2016. godini, u iznosu od 16,2 mlrd dinara, poslovalo je privredno društvo Železara d.o.o. Smederevo, koje je u prethodnoj godini bilo na drugom mestu prema visini negativnog rezultata (17,7 mrd dinara). Pri tome treba imati u vidu, navodi se u saopštenju, da je tokom 2016. godine izvršena prodaja određene imovine ovog društva, kada je izdvojen njegov zdrav deo koji je nastavio da posluje u okviru novoosnovanog društva Hesteel Serbia Iron&Steel, dok je Železara Smederevo zadržala preostali delo imovine.


Drugo mesto na listi neto gubitaka zauzima Javno preduzeće Putevi Srbije i ono je iskazalo gubitke veće za 36,7% u odnosu na prethodnu godinu, a ukupni gubici iznose 13,1 milijardu dinara. Na trećem mestu je Azotara Pančevo, zatim Petrohemija, i na petom mestu je Merkur international.

Kompanija sa najvećim ukupnim gubitkom je Javno preduzeće Srbijagas, sa iskazanih 130,7 milijardi dinara gubitka, s tim da je gubitak manji za 13% u poređenju sa prethodnom godinom. Na toj listi na drugom mestu je EPS, na trećem Infrastruktura Železnice AD, zatim Petrohemija i Vip mobile.

Saopštenje APR-a u celosti pogledajte na sajtu agencije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.