Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.10.2017.| 14:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sedam srpskih kompanija posetilo nemačke firme iz oblasti biomase i biogasa

Sa studijskog putovanje srpske delegacije u Berlin
Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Nemačke i u partnerstvu sa nemačkom kompanijom Eclareon, organizovala je studijsko putovanje srpske delegacije na temu Biomasa i biogas u Srbiji, u periodu od 15. do 19. oktobra u Berlinu.

Studijsko putovanje podrazumevalo je informativni skup na kojem su učesnici srpske delegacije imali mogućnost za individualne razgovore sa nemačkim učesnicima, kao i referentne posete nemačkim kompanijama iz oblasti biomase i biogasa.

Predstavnici kompanija Elektromontaža Kraljevo, GGE Esco, Infoterm Niš, JKP Grejanje Pančevo, JKP Subotička toplana, MACS Energy&Water, WIG Beograd bili su deo srpske delegacije koju je predvodio projektni menadžer AHK Srbije, Stevan Đurić.

- Zadovoljstvo nam je da pod pokroviteljstvom Nemačkog ministarstva za ekonomiju i energiju organizujemo ovakve projekte, a ovo je samo jedan u nizu projekata koje realizujemo u saradnji sa Ministarstvom - istakao je Đurić, naglasivši da je cilj ove posete da se domaćim kompanijam približi nova tehnologija i "know-how", koji nisu prisutni na srpskom tržištu, kao i da se probudi interes nemačkih kompanija za domaće tržište.

- Nadam da ćemo uskoro te kompanije videti u Srbiji - zaključio je projektni menadžer AHK Srbije Stevan Đurić.

Predstavnik kompanije Elektromontaža Kraljevo Nikola Kepčija istakao je da je tokom posete stekao uvid u nekoliko biogasnih postrojenja koje kao imputni materijal koriste različite tipove materijala i dodao da se nada da će ta tehnologija i u Srbiji narednih godina zaživeti u ozbiljnijem obimu.

Zoran Božanić, iz kompanije JKP Grejanje, rekao je da mu ova poseta omogućava da razmeni "know-how" na najboljim mestima u ovoj oblasti u Nemačkoj, poput obilaska postrojenja Vodovoda i Gradske čistoće Berlina, koje u takvom obliku u Srbiji ne postoje.

Predstavnik Gradske čistoće Berlin rekao je da je poseta delegacije iz Srbije značajna, pogotovo jer se radi o stručnjacima iz oblasti biomase i biogasa, i dodao da se nada da će nakon ove posete slični projekti biti pokrenuti i u Srbiji.

Biomasa čini oko 61% ukupnog potencijala obnovljivih izvora energije. Obaveza Srbije po EU-direktivi jeste da do 2020. godine dostigne udeo od 27% iz obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj finalnoj potrošnji energije. Trenutno stanje u Srbiji je udeo od 21,2%. Nacionalnim akcionim planom za korišćenje OIE donesenim 2013. godine, predviđena je izgradnja postrojenja na biomasa u ukupnom iznosu od 100 MW odnosno postrojenja na biogas u ukupnom iznosu od 30 MW.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.