NavMenu

Lex Agrokor se neće primenjivati na Srbiju - Cilj države da zaštiti domaće firme

Izvor: Tanjug/Beta Četvrtak, 19.10.2017. 09:07
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Lex Agrokor, zakon na osnovu kojeg je hrvatska vlada uvela prinudnu upravu u Agrokor, neće se primenjivati u Srbiji gde posluje nekoliko firmi tog koncerna.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u sredu, 18. oktobra 2017. godine, da je na sastanku sa poverenikom hrvatske vlade za Agrokor Antom Ramljakom u Beogradu razgovarano kako da Agrokorove firme u Srbiji posluju stabilno i bezbedno.

- Razgovarali smo kako da se kriza Agrokora što manje prelije na Srbiju - kazala je premijerka i dodala je da su razgovori sa predstavnicima prinudne uprave u Agrokoru redovna praksa.

Prema njenim rečima, Lex Agrokor više i nije tema razgovora, već su teme koji su planovi Agrokora, koja su potraživanja banaka, kakve Agrokor sporove ima sa bankama i koji su dalji potezi vlade.

Na sastanku su, osim premijerke, bili i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predstavnici Agrokorovih firmi.

Nedavno je privremeni zastupnik Agrokora privrednim sudovima u Beogradu i Zrenjaninu podneo zahtev da kompanije koje posluju u sastavu Agrokora u Srbiji budu obuhvaćene Lex Agrokorom, što bi značilo da imovina tih kompanija može da se koristi i u inostranstvu, što su privredni sudovi odbili.

Istovremeno, kompanija Nelt objavila je da je zainteresovana za preuzimanje nekih Agrokorovih firmi u Srbiji i, kako je rekao izvršni direktor Nelt grupe Miloš Jelić, "prati šta će se dalje dešavati sa tim koncernom u koji je uvedena prinudna uprava".

Inače, istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio je u sredu istražni pritvor protiv nekadašnjeg prvog čoveka Agrokora Ivice Todorića i odbio predlog tužiteljstva za pritvaranje svih 12 uhapšenih u slučaju Agrokor, te će oni biti pušteni na slobodu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.