NavMenu

Kostolac dobija solarnu elektranu? - U okolini Požarevca predviđena i izgradnja 20 vetrogeneratora

Izvor: eKapija Utorak, 17.10.2017. 18:42
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javni uvid u nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene kostolačkog ugljenog basena, piše Boom93.

U dokumentaciji, koja je izložena na uvid do 10. novembra, na ovom području predviđena je i izgradnja vetroparkova i solarne elektrane.

Izmenama i dopunama prostornog plana utvrđena su pravila uređenja i pravila građenja za pet prostornih celina sa pratećom infrastrukturom u cilju izgradnje energetskih objekata za proizvodnju električne energije iz neobnovljivih izvora, vetra i sunca.

Solarna elektrana bi trebalo da bude u Petki, a ukupno 20 vetrogeneratora u Petki, Drmnu, Ćirikovcu i Klenovniku.

Tako je na prostoru odlagališta Drmno predviđena izgradnja sedam vetrogeneratora, a na odlagalištu Petka tri vetrogeneratora i solarna elektrana. Na odlagalištu Ćirikovac je predviđena izgradnja četiri, a na lokalitetu Klenovnik šest vetrogeneratora.

Opšti cilj izrade izmena i dopuna prostornog plana je doprinos povećanju korišćenja neobnovljivih i obnovljivih izvora energije, uz smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu i u vezi s tim zaštita, kontrolisano i održivo korišćenje prirodnih resursa kao obnovljivih izvora energije.

U nacrtu izmena i dopuna reguliše se eksploatacija nafte i prirodnog gasa, kao i pravila za proširenje ugljenokopa Drmno. Sastavni deo dokumentacije je i izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Primedbe na izmene i dopune prostornog plana podnose se gradskoj upravi u Požarevcu tokom trajanja javnog uvida, odnosno do 10. novembra, prenosi Boom93.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.