NavMenu

Naučna zajednica veliki neiskorišćeni potencijal Srbije - Odlivom mozgova curi i privredni rast

Izvor: Politika Nedelja, 15.10.2017. 12:46
Komentari
Podeli
(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Naučna zajednica Srbije je veliki neiskorišćeni potencijal zemlje u koji mora više da se ulaže i na to se mora gledati kao na investiciju za budućnost, a ne samo kao na javni rashod, izjavio je menadžer za trgovinu i konkurentnost Svetske banke Paulo Korea.

Ukupna ulaganja u nauku i Srbiji su niska i čak 80% sredstava dolazi iz javnog sektora, tvrdi Korea i naglašava da Srbija zbog toga plaća visoku cenu, u formi neiskorišćenih potencijala, zbog odliva mozgova i slabe veze nauke i privrede koji su jednim delom i posledica postojećeg modela finansiranja.

- Srbija u ovom trenutku proizvodi naučnike i inženjere visokog kvaliteta što predstavlja jedan neverovatan potencijal za zemlju - kazao je Korea.

Korea, međutim, konstatuje da su veze između nauke i privrede slabe i da se mali broj naučnih istraživanja primenjuje u privatnom sektoru.

Kada je reč o kvalitetu obrazovanja u oblasti matematike i prirodnih nauka, prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, u Izveštaju o konkurentnosti za 2016, Srbija je rame uz rame sa Hrvatskom, a stoji bolje od Češke iili Mađarske, napominje Korea.

U odnosu na iste te zemlje, prema sposobnosti da talente zadrži u zemlji, Srbija je, međutim, najniže ocenjena, dodao je on.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje adekvatnih podsticaja u sistemu može da podrži bolju saradnju sa kompanijama i da motiviše privatni sektor da takođe ulaže u nakuku.

- Zaključak koji se može izvući je da Srbija mora da ulaže više i bolje u nauku i inovacije. Naučna zajednica Srbije je veliki neiskorišćen potencijal ove zemlje. Ulaganje u nauku se mora videti kao investicija za budućnost a ne samo kao javni rashod - poručio je Korea.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.