Izvor: Blic | Nedelja, 15.10.2017.| 12:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od rada nemačkog seljaka jede 152 ljudi, srpski nahrani tek 15

Srbija je siromašna agrarna zemlja sa veoma niskom produktivnošću, kaže član Akademijskog odbora za selo SANU i Naučnog društva ekonomista Srbije Branislav Gulan.

- To potvrđuju činjenice da jedan naš seljak proizvodi hrane za samo 15 ljudi. U Nemačkoj seljak proizvede hrane za čak 152 osobe, u Francuskoj za 77, u Austriji za 56, u Sloveniji za 25, a prosek u Evropskoj uniji je da jedan seljak hrani između 50 i 80 stanovnika - objašnjava Gulan.

On dodaje da je samim tim, uz nizak standard, i potrošnja hrane u Srbiji ispod proseka EU, što je posebno primetno kod konzumiranja mesnih namirnica.

- U Srbiji se godišnje po jednom stanovniku troši 15,4 kilograma svinjskog mesa, a u EU 32 kilograma. Potrošnja junetine kod nas je 4,4 kilograma, a u Uniji 15 kilograma godišnje. Nešto bolje stojimo sa živinskim mesom, koga prosečan stanovnik pojede 17,3 kilograma godišnje, dok je u EU taj broj samo četiri kilograma veći - 21,6 - precizira Gulan.

Prema njegovim rečima, slično je i sa drugim namirnicama, a najveće razlike konstatovane su kod mlečnih proizvoda.

- U Srbiji se prosečno po stanovniku potroši 56 litara mleka godišnje, a u EU je to 100 litara. Najveća razlika je kod putera - prosečan stanovnik Srbije konzumira 200 grama godišnje, a građanin EU čak između četiri i pet kilograma - priča on.

Gulan dodaje i da učešće hrane u ličnoj potrošnji stanovnika Srbije odnosi 42,9% prihoda, što je najviše u Evropi.

- Srpska poljoprivreda za poslednje tri decenije ima stopu rasta od 0,45%, a od 2000. godine 0,6%. Poslednja Strategija za razvoj poljoprivrede usvojena je 2014. godine i ona predviđa rast od oko 9% godišnje. Strašna je činjenica da smo već u prvoj godini primene Strategije registrovali pad poljoprivredne proizvodnje za 8% - kaže Gulan.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.