Izvor: eKapija/Beta | Nedelja, 15.10.2017.| 16:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za prvih 100 dana rada Vlade zaključeno sedam ugovora sa investitorima - Smanjen javni dug, rastu investicije...

(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Za prvih 100 dana rada Vlade Srbije zaključeno je sedam novih ugovora sa investitorima, ukupne vrednosti 78 mil EUR, čime će biti obezbeđeno 2.778 novih radnih mesta.

- Vlada Srbije uspešno je nastavila jačanje fiskalne pozicije obezbeđivanjem makoroekonomske stabilnosti i stabilnosti finansijskog sistema. Javni dug je od kraja 2016. godine dodatno smanjen i krajem septembra iznosio je 65,4% bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je budžetski suficit bio 66,5 milijardi dinara - kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić u subotu, 13. oktobra 2017. godine, u Kruševcu na predstavljanju rezultata rada Vlade u prvih 100 dana.

Kako je dodala, u 2017. javni dug je smanjen za 7,6% BDP-a u odnosu na kraj 2016. godine, što je oko milijardu evra.

Prema njenim rečima, za osam meseci ove godine rast spoljnotrgovinske razmene Srbije bio je 13%, za koliko je porastao i izvoz, dok je broj novozaposlenih povećan za 5,5%.

- Direktne strane investicije bile su za 19,9% veće za sedam meseci, nego u isto vreme prošle godine - kazala je ona.

Brnabić je podsetila da je nakon dugih pregovora Socijalno-ekonomski savet usaglasio povećanje minimalne cene rada za 10%, što će kako je istakla, najviše značiti za oko 350.000 ljudi koji primaju minimalnu zaradu.

Naglasila je i da je uspešno okončana i sedma revizija aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, a Srbija je napredovala 12 mesta na globalnoj listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma i sada zauzima najbolju poziciju u poslednjih 10 godina.

Brnabić smatra i da je veliki uspeh to što je Evropska komisija jedno Srbiju izuzela iz antidamping mera na uvoz čelika u Evropsku uniju (EU).

- To će značiti da ćemo čelik u EU izvoziti bez antidamping carina, čime će železara u Smederevu biti konkurentnija u odnosu na druge proizvođače, ali ovo je signal i za druge kineske i evropske investitore da je Srbija kredibilan i pouzdan partner - kazala je premijerka.

Podsetila je da je na početku mandata vlade usvojen Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji ograničava građanima EU kupovinu domaćih oranica.

Započeta je i izgradnja devet sistema za navodnjavanje, još dva projekta su u fazi odobrenja, a do kraja godine počeće gradnja još dva projekta u centralnoj Srbiji što će, prema njenim rečima, obezbediti ukupno 50.000 hektara pod sistemima za navodnavanje.

Doneto je 1.600 rešenja za nabavku novih traktora poljoprivrednicima, a obezbeđeni su i podsticaji za 620 mladih poljoprivrednika.

- Boriću se da ispunimo sve uslove koji će omogućiti dobijanje novca iz IPARD fondova EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, kako bi do kraja godine raspisali prve konkurs za ta sredstva - rekla je ona.

Brnabić je istakla da je nastavljeno sa izgradnjom strateških saobraćajnica, pa je tako u saobraćaj pušteno nešto više od 30 kilometara autoputa na Koridoru 10 između Pirota i Dimitrovgrada.

- Započeti su radovi na brzoj pruzi Beograd – Budimpešta, na deonici Stara Pazova – Novi Sad i završene sve pripreme za potpisivanje komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju 31 kilometra puta od Požege do Preljine - kazala je ona.

Dodala je da su renovirane zgrade suda i tužilaštva u Kraljevu, u toku je obnova Palate pravde u Beogradu, a u završnoj fazi su radovi na izgradnji Prekršajnog suda u Pančevu.

Prema njenim rečima, poboljšani su smeštajni uslovi u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, u završnoj fazi je izgradnja infrastrukturnih objekata za zaštitu od poplava u Smederevskoj Palanci, Lučanima, Novom Pazaru, Nišu i Aleksincu, a započeta je i izgradnja novih objekata u Paraćinu, Svilajncu i Valjevu.

Završena je i rekonstrukcija 43 objekta javne namene od čega 27 školskih, 13 zdravstvenih i tri socijalne ustanove u vrednosti većoj od milijardu dinara.

Brnabić je naglasila da statistika pokazuje i brži razvoj turizma.

- Broja dolazaka stranih turista raste više od 19% godišnje. Radi povećanja broja turista iz inostranstva Vlada Srbije je u prvih 100 dana ukinula vize za građane Indije - kazala je ona i dodala da je posebno ponosna na uvođenje direktne avionske linije između Beograda i Pekinga.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.